Alig van gazdálkodó földtulaja az országnak: akkor mégis kié több millió hektár?

MTI
Négymillió földtulajdonos van Magyarországon, de csak 200 ezer gazdálkodik, és az 50 százalékuk bérli a földet - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jakab István elmondta, a Magosz azt szeretné, ne aprózódjanak el a birtokok, hiszen versenyképes művelésre van szükség. Ezért annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné. Hozzátette, az elmúlt 8 évben az öröklés miatt 619 ezer földrészlet keletkezett.

A végrendelkezés sem oldja meg teljesen a helyzetet, hiszen a földet illetékmentesen lehet örökölni, azonban a gazdaság eszközeit már nem. Szabályozni kell továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét, hiszen egy ponton túl már nem éri meg tovább aprózni az adott birtokot - tette hozzá. Elmondta azt is, az Európai Unió legtöbb tagállamában van speciális öröklési szabályozás, Magyarországon azonban ilyen nincsen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?