2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Föld

Simicskáék elismerték, hogy nagyon keveset fizetnek

Aranykoronánként 580 forintos éves bérleti díjat fizetnek a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. agrárcégei azokért az állami földekért, amelyeket a nemzeti földalapkezelő szervezettől (NFA) bérelnek. Ez azt jelenti, hogy a Mezort-társaságok jóval kevesebbet fizetnek az 1500-2000 forintos, vagy e feletti aranykoronánkénti piaci bérleti díjaknál. A Mezort-csoport három nagy agrárcége összesen 18 ezer hektár állami földet művelhet 2051-ig, amelyek közül az állami földértékesítési programban eddig 14,4 ezret hirdetett meg nyilvános árverésekre az NFA.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mindössze 580 forintos éves aranykoronánkénti díjat fizet a Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és Szombathelyi Tangazdaság Zrt. azokért az állami területekért, amelyeket az NFA-tól bérelnek – derül ki abból az interjúból, amelyet Purgai Ferenc, a vállalatokat összefogó Mezort Zrt. vezérigazgatója adott a Magyar Nemzetnek. A három agrárvállalat – a rét, legelő művelési ágba tartozó területekkel együtt – több mint 18 ezer hektárnyi állami földet bérel, amelyeket a 2001-es privatizációkor kaptak 50 éves használatba, így a bérleti idő 2051-ben jár le.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Az 580 forintos aranykoronánkénti díj azt jelenti, hogy a Mezort-cégek az állami földekért jóval kevesebbet fizetnek a piaci díjaknál, amelyek aranykoronánként 1500-2000 forint közötti, illetve e felett összeget tesznek ki. A Mezort-csoport – derül ki az interjúból - 20-21 aranykoronás állami földeket bérel, így e területeket évi 11,6-12,18 ezer forintos hektáronkénti díjért használhatja. 1500-2000 forintos díjjal számolva viszont a díj hektáronként 30-40 ezer forint lenne, vagyis piaci alapon legalább háromszor többet tenne ki.

Mint ismert, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó agrárcégek állami földterületeit az első között hirdette meg nyilvános árverésekre az NFA. Purgai Ferenc szerint a 18 ezer hektárnyi bérelt földből eddig 14,4 ezer hektárt írtak ki, amely 80 százalékos aránynak felel meg. A licitek november 16-tól kezdődnek. A vezérigazgató ugyanakkor úgy vélte, hogy az 580 forintos aranykoronánkénti bérleti díj mellett az új földtulajdonosok a vásárláshoz felvett hitelek kamatait és törlesztő részleteit nem tudnák kifizetni.

MTI-fotó: Czeglédi Zsolt (a kép illusztráció)

Csakhogy Győrffy Balázs fideszes képviselő – aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is – a közelmúltban egy törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amely lehető tenné, hogy a földtulajdonosok ezentúl 2-3 évente egyoldalú bérletidíj-növelést kezdeményezhessenek. A jogszabály-változtatás célja, hogy a bérlők piaci bérleti díjakat fizessenek a bérbeadóknak.

"Nem is tudom minősíteni, milyen az, ha egy szervezet nem a tagja érdekeit tartja szem előtt, hanem olyan magatartást folytat, hogy működését ellehetetlenítse" – fogalmazott a törvénymódosítási javaslat kapcsán Purgai Ferenc. Szerinte azonban a sarkalatos földforgalmi törvény végrehajtási jogszabályához beadott módosítás a Mezort-csoport agrárcégeit nem érintheti. A „feles” végrehajtási törvény ugyanis nem írhatja felül a kétharmados földforgalmi törvényt, amely viszont azt mondja ki, hogy a 2013. december 15. napján már létező haszonbérleti szerződések módosításánál a 2013. december 14. napján hatályos jogszabályokat kell alkalmazni. E jogértelmezés szerint a földtulajdonosoknak csak a 2013. december 15-e után kötött haszonbérleti szerződéseknél nyílna lehetőségük az egyoldalú bérletidíj-emelésekre, ha a Győrffy-féle módosítási javaslatot elfogadná a parlament. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu