Eldőlt! - Orbánék két Csányi-céggel és még hárommal kivételeznek

agrarszektor.hu
Összesen 35 ezer hektár földet tart meg állami tulajdonban a kormány annak érdekében, hogy a rajtuk gazdálkodó cégek mintagazdaságokként működjenek. Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcége, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektár, három állami társaság - a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai ménesbirtok - pedig összesen mintegy 10 ezer hektár olyan területet művelhet, amely tartós állami tulajdonban marad. A későbbiekben bővülhet a mintagazdaságok köre, mivel az agrártárcához "folyamatosan érkeznek" az újabb igények. Ráadásul nem csak állami, hanem magántulajdonú földekkel is lehet "pályázni".

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely rögzíti a magán- és állami tulajdonú mintagazdaságok körét. Arra, hogy mely cégek minősüljenek "példamutató gazdaságoknak és intézményeknek", Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tett javaslatot.

A kormány döntése szerint magántulajdonú mintagazdasággá vált Csányi Sándor két nagy agrárcége, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. E két vállalaton kívül egyelőre nem találtak más olyan magántulajdonú vállalatot, amely megfelelt volna a mintagazdasági kritériumoknak. Állami mintagazdasággá minősített viszont három ménesbirtokot, az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot.

A mintagazdasággá nyilvánítás számos előnnyel járhat, amelyek közül az egyik legnagyobb, hogy a kormány nem adja el azokat az állami területeket, amelyeket ilyen cégek használnak. A mintagazdaságok területei tartós állami tulajdonban maradnak.

Nagy János, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az Agrya - Fiatal gazdák Magyarországi Szövetségének közelmúltbeli konferenciáján közölte, hogy az állami földeket kezelő nemzeti földalap (NFA) mintegy 35 ezer hektár állami területet amiatt nem értékesít, mert azokat mintagazdaságokká nyilvánított vállalatok művelik. Az NFA egyébként az 1,8 millió hektáros állami földvagyonból korábban összesen 380 ezer hektárt minősített potenciálisan eladhatónak, amelyből azonban a 35 ezer hektárnyi mintagazdasági földön kívül nem értékesít 30 ezer hektár védett természeti területet, 15 ezer hektár 0,5-1,5 hektár közötti földet és körülbelül 5 ezer hektár kivett utat és tanyát. Így az eladható földterület 295 ezer hektárra csökkent, amelyből mostanáig 127-128 ezer hektárt értékesítettek. Ugyanakkor a kormány eladási akciójába folyamatosan vonnak be újabb területeket is, így a március elejétől induló, következő liciteken további 142 ezer hektár állami földet - gyümölcsöst, szőlőt és halastavat is - árvereznek el.

A Földművelésügyi Minisztérium az agrárszektor.hu-val korábban azt közölte, hogy a két nagy Csányi-tulajdonú mezőgazdasági társaság, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektár állami földön gazdálkodik. Így a tartósan állami tulajdonban maradó, eddig kijelölt területből a három állami ménesbirtok összesen mintegy 10 ezer hektáron osztozhat.

Nem kizárt azonban, hogy a jövőben újabb mintagazdaságokat is kiválaszt a kormány. Az agrárszektor.hu információi szerint ugyanis a minisztériumhoz folyamatosan érkeznek az erre irányuló igények, a tárcánál pedig "folyamatosan készülnek az előterjesztések" az ügyben. Az érdeklődést fokozhatja, hogy nem csak állami, hanem elvileg magántulajdonú területekkel is lehet esély a mintagazdasági státus elnyerésére.

Ahhoz, hogy egy-egy cég mintagazdasággá válhasson, a kormány határozata szerint a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

- mezőgazdasági teljesítmény növelése
- erőforrások hatékonyabb felhasználása
- integrációs kapcsolatok erősítése
- magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása
- technológia fejlesztése
- genetikai erőforrások megőrzése

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?