Befellegzett a kínai műtrágya exportnak?

agrarszektor.hu
A nitrogénműtrágyák készítésére használt karbamid egyik legnagyobb exportőre, Kína két éven belül akár importőrré is válhat az egyre emelkedő energiaárak miatt.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Kína múlt héten tovább szigorította a karbamid exportra vonatkozó szabályokat, és júliustól-októberig terjedő időszakra szűkítette a 110 százalékos vámtól mentes kiviteli időszakot, amennyiben a tápanyag ára tonnánként meghaladja a 2100 jüant - olvasható az UBS elemzésében.

A bankház szerint azonban ez még csak a kezdet, mivel Kína egyre óvatosabb az olyan termékek exportját illetően, melyek különösen energiaigényesek, éppen ezért már nem is számolnak jelentős mennyiségű karbamid alapú műtrágyával a távol keleti országból. Emellett a foszfát kivitelében is csökkenésre számítanak az elemzők.

A karbamid előállítása igen energiaigényes, Kína pedig elsősorban kőszenet használ gyártása során, melynek ára 20 százalékkal, tonnánként 820 jüanra emelkedett, így az ország az állami tulajdonú bányák esetében 2011-ig befagyasztotta az árakat.

A UBS elemzői ezért azt jósolják, hogy Kína 2012-ben már nettó karbamid-importőr lesz, ami óriási fordulatot jelent ahhoz képest, hogy az elmúlt 3 évben a legnagyobb exportőrök közé tartozott, a világ termelési kapacitásának 44 százalékát reprezentálva.

Ennek megfelelően a bankház 5-15 százalékos áremelkedést prognosztizál a 2011-13 közötti időszakra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03