Megszűnhet a szlovák tejipar

agrarszektor.hu
A szlovákiai tejfogyasztás 60 százaléka, a vaj 65 százaléka, a sajt több mint 85 százaléka importból származik - ismereti csütörtöki számában az Új Szó című pozsonyi napilap a Szlovák Tejszövetség és a Szlovák Tejtermelők Szövetsége adatait.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A szlovák tejipar gyors ütemű elsorvadását mutatja a két szervezet szerint, hogy amíg 1989-ben még 2055 millió kilogramm tejet állítottak elő Szlovákiában, tavaly 918 millió kilogrammot. A fejőstehenek száma a vizsgált időszakban 559 ezerről 161 ezerre esett vissza, a tejágazatban működő farmergazdaságok száma pedig a 2005-ös 826-ról 2010 végéig 591-re - adta hírül az MTI.

A tejágazat 2010-es együttes vesztesége 25 millió euróra rúgott, az idén pedig 46 milliós deficitet várnak. Ilyen mutatók és feltételek mellett a sertéstenyésztés után ez az ágazat is rövidesen a megszűnés határára kerülhet - idézi a lap Alexander Pastoreket, a tejtermelők szövetségének elnökét.

Miközben az utóbbi időben egyre drágábbak az élelmiszerek, az őstermelők alig érzik meg a magasabb árakat, mivel a nyereséget döntően a kereskedelem fölözi le. A 3,5 százalékos zsírtartalmú tej kereskedelmi árrése csak januárban 13 százalékkal nőtt, azonban az őstermelők literenkénti árbevétele mégis 12 százalékkal csökkent - mondta Zuzana Nouzovská, a tejszövetség főtitkára, hozzátéve, hogy egy liter tej januári kiskereskedelmi átlagára 0,89 euró volt, és ebből a kereskedelem 0,215 eurót csípett le, miközben a feldolgozók a végösszegből csupán literenként 0,14 eurót kaptak.

A tejágazat terén Szlovákia önellátása gyors mértékben csökken, már 47 százalékra esett vissza, és ennél még Málta mutatója is jobb. A két szlovák tejipari szövetség arra is figyelmeztetett, az Európai Unióban éppen Szlovákiában a legmagasabb az élelmiszerekre rakódó áfa (20 százalék), miközben olyan gazdag államokban, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Németország 5-7 százalék között mozog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?