Új gépekkel arat a magyar gazda: modern a hazai géppak

agrarszektor.hu
Továbbra is növekedőben van a mezőgazdasági géplízing állomány: az idei első negyedévben 7 százalékos volt a növekedés - közölte a Magyar Lízingszövetség. A friss összegzés szerint az agrárium elsősorban, 86 százalékban új gépeket szerzett be, amire kedvező hatással volt a jegybanki hitelprogram is. Érzékelhető még a piacon, hogy a pénzügyi lízing egyre népszerűbb a mezőgazdasági vállalatok körében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az idei első negyedévben az új és használt mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott állomány 79 milliárd forintot ért el, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg, a múlt év utolsó negyedévéhez képest pedig 0,5 százalékos többletet jelent - áll a Magyar Lízingszövetség és az Agrárgazdasági Kutató Intézet összefoglalójában. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke azt mondta: az idei első negyedévben - éves szinten elért - 7 százalékos állománybővülés ugyan elmarad a múlt év első negyedévében mért 45 százalékos növekedéstől, de továbbra is emelkedő pályán van ez a szegmens.

A mezőgazdasági gépek állományának összetétele is kedvező a lízingcégek szerint. Nyikos Katalin erről azt mondta: “Az új agrárgépek beszerzését célzó lízingállomány 5,3 százalékkal 67,9 milliárd forintra nőtt. Ennek eredményeként

a teljes agrárgép-állományon belül az új gépek aránya 86 százalékos, a használtaké pedig mindössze 14 százalék. Ez pedig korszerű gépparkot jelent."

Nyikos Katalin kiemelte azt is, hogy a Lízingszövetség segítségével és az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített összefoglaló szerint a hitelek állománya 19,7 százalékkal tovább csökkent, a pénzügyi lízing népszerűsége erősödött, vagyis 16,1 százalékkal emelkedett az előző évi állományhoz képest az első negyedévben. “Azaz egyre népszerűbb az agráriumban a vállalkozások számára rugalmas, költséghatékony finanszírozási formát jelentős pénzügyi lízing" - tette hozzá a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) is kedvező hatást gyakorolt az agrárfinanszírozásra. Többek között azért, mert a program elindítása óta több mint 50 százalékos volt a géplízing aránya. Szintén kedvező, hogy az idei első negyedévben az NHP beruházási célú lízingszerződések keretében kihelyezett 22,9 milliárd forint harmada a mezőgazdasági gépek finanszírozását célozta meg.

Zöldítés, új élelmiszeripari GINOP források, uniós pályázati dömping, agrárfinanszírozás, versenyképes húsmarhatartás - és ez még csak néhány téma, amelyekről az idei hajdúböszörményi Kelet-magyarországi Agrárfórumon hallhat! Nemcsak szakmai program hanem kiváló kapcsolatépítési lehetőségek és egyedülálló attrakciók is várják: versenytraktorok, traktorhúzó verseny, 3 napos agrárexpó, traktorkarnevál. Kattintson a részletes programért és jelentkezzen azonnal!

Nyikos Katalin a lízingpiacon és ezen belül az agrárfinanszírozásban várható folyamatokról azt mondta, hogy a jelenlegi kilátások szerint a következő hónapokban, években stabil, fokozatos növekedés várható elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényei miatt. Az elnök szerint azonban változásokra is számítani lehet, többek között arra, hogy a mezőgazdasági eszközfinanszírozásban korrekció jöhet. Elsősorban az előrehozott beszerzések, a kereslet csökkenése, a földvásárlási lehetőségek, valamint a támogatások szerkezetének változása miatt. Nyikos Katalin szerint ezzel együtt a növekedés alapjai adottak, tovább fog nőni a pénzügyi lízing népszerűsége az agrárfinanszírozásban, és fokozottabb versenyre lehet majd számítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?