Titkos kapcsolat a méregdrága sportkocsik és a híres traktorok között

agrarszektor.hu
A Lamborghini vagy a Porsche nevet az exkluzív és méregdrága sportkocsijaik tették világhírűvé, ám ezeknek a márkáknak is létezik egy kevésbé ismert, "titkos" történetük, amely szoros összefüggésben áll egy sokkal prózaibb dologgal: a földműveléssel. Meglepő, de a prémiumkategóriás autókat előállító gyárak a traktoraiknál leginkább a praktikumra törekedtek, így az igazi luxusra vágyó gazdálkodók sohasem Ferruccio Lamborghini vagy Ferdinand Porsche erőgépeiről álmodoztak.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A fölös kapacitások lekötése és a magasabb haszon reményében hajdan meglepően sok ismert autógyártó cég vállalkozott mezőgazdasági gépek - leginkább traktorok - előállítására. A luxusmárkák sem maradtak ki ebből a sorból, talán a legismertebb közülük a Modenához közeli Sant'Agata Bolognesében székelő Lamborghini, amely mind a mai napig érdekelt az agráriumban is.

A dühös bikát formázó logójáról könnyen azonosítható olasz cég ráadásul fordított utat járt be, hiszen az alapító Ferruccio Lamborghini előbb olcsó és strapabíró traktorokat készített kiszuperált II. világháborús katonai járművekből, és csak utána méregdrága sportkocsikat. Az ötvenes-hatvanas években a legsikeresebb gyártók közé emelkedett, a szinkronváltós traktort például ők vezették be a piacra.

A módos emberré vált Ferruccio Lamborghini imádta prémiumautókra költeni a pénzét, egyszer azonban olyan mérges lett a Ferrarija gyakran meghibásodó kuplungjára, hogy személyesen Enzo Ferrarinál tett panaszt. A piros márka tulajdonosa viszont dölyfösen azzal utasította el, hogy alighanem a sofőrben van a hiba. Lamborghini ezen úgy feldühödött, hogy 1963-ban megalapította saját autógyárát, és merészen versenyre kelt a Ferrarival.

Az 1970-es évek elején beköszöntő olajválság azonban megrendítette a Lamborghinit, amely előbb a traktorgyártást, majd a sportkocsi-készítést is átadta másnak. A mezőgazdasági erőgépekért immár az olasz központú SDF (SAME Deutz-Fahr) Group felel, míg a közúti járművekért a német Volkswagen konszern.

A bikalogós traktorokat leginkább szőlészeti-kertészeti munkáknál használják, de a 118-193 LE-s Spark modellek vagy a csúcskategóriás (205-238 LE-s) Mach VRT a szántóföldön is haszonnal tevékenykednek. Olaszország legnagyobb autógyártója, az 1899-ben alapított Fiat természetesen maga sem maradhatott ki a traktorgyártásból.

Az első erőgép kifejlesztéséhez már 1910 körül nekiláttak, ám az I. világháború miatt csak 1919-ben került piacra a 702-es típusjelzésű, 6,2 literes, négyhengeres, 30 LE-s motorral felszerelt járművük. Az 1939-ben elkészült Fiat 40 Boghetto az újabb világégés előestéjén pedig meglehetősen praktikus terméknek bizonyult, hiszen gázolajjal, benzinnel, kerozinnal, alkohollal és földgázzal egyaránt működött - éppen mi volt hozzáférhető.

A termelés a harcok befejezése után felfutott, és 1957-ben már a százezredik Fiat traktor gördült le a szerelőszalagról. Érdekesség, hogy 1983 környékén Magyarországnak is sikerült importálnia mintegy 200 darab, 8,1 literes, hathengeres, 180 LE-s Fiat 1880 DT erőgépet. Az Iveco motorok jól bírták az állami gazdaságokban kapott extraterhelést, a kuplungok azonban viszonylag gyorsan tönkrementek, és ez komoly szerepet játszott abban, hogy a Fiatokat pár év múlva már a strapabíróbb John Deere traktorokra cserélték.

1977-ben egyébként az olasz gyár tulajdonosváltáson esett át, ami után az erőgépeknél korábban megszokott narancssárga színt a burgundivörös váltotta fel, a név pedig FiatAgrira módosult. 1991-ben az olaszok 80 százalékos részesedést szereztek a Ford New Holland vállalatban, ám a bevásárlással egy időben hátrébb is léptek, és a traktorok (többszörös átalakulást, tulajdonosváltást követően) immár Case IH néven ismertek a gazdák előtt. A motorokat viszont az FPT biztosítja számukra, ami a 2005-ben alapított Fiat Powertrain Technologies rövidítése, vagyis a torinóiak továbbra is ott szorgoskodnak a háttérben.

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?