Tényleg megéri? - Könyvet jelentet meg a precíziós gazdálkodásról az AKI

agrarszektor.hu
Rengeteg előnye van a precíziós gazdálkodásnak a hagyományos műveléssel szemben. Az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek (AKI)a napokban jelenik meg "A precíziós szántóföldi növénytermesztés összehasonlító vizsgálata" című könyve, amelyből a termelők választ kapnak arra a kérdésre is, hogy profittá vagy kidobott pénzzé válik-e a precíziós gazdaságba való beruházás. A precíziós technológia alkalmazása a búzánál, a kukoricánál, és a napraforgónál is egyértelműen magasabb hozamokat eredményezett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A precíziós gazdálkodás a hagyományos műveléshez képest számos előnnyel bír - állapítja meg az AKI elemzése. Az automata kormányzás és a sorvezető használata a ráfedésmentes művelést biztosítja, míg a helyspecifikus kijuttatás a termelésben felhasznált inputanyag-mennyiség optimalizálását eredményezi. A technológia további előnye az azonos input anyag felhasználás mellett elérhető fajlagos növekedése. Az optimális inputanyag-felhasználás hatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé és a megnövekedett fajlagos hozamok együttesen magasabb jövedelmet eredményeznek.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) többéves kutatómunkájának eredményeként a napokban jelenik meg "A precíziós szántóföldi növénytermesztés összehasonlító vizsgálata" című könyv, amely a helyspecifikus technológia részletes gazdasági hatásainak vizsgálatát tűzte ki célul. A felmérést a tesztüzemi rendszerben nyilvántartott közel 1000 szántóföldi növénytermesztő üzem kérdőíves megkeresésének és részletes gazdálkodási és számviteli adatainak feldolgozása alapján készítették.

A felmérés, illetve a hagyományos művelést végző gazdaságok és a precíziós technológiát alkalmazó üzemek mérleg- és eredménykimutatás-adatainak összehasonlító vizsgálata választ adott arra a termelőket érintő fontos kérdésre, hogy profittá vagy kidobott pénzzé válik-e a precíziós gazdaságba való beruházás. Emellett azonosításra kerültek azok a kulcstényezők, amelyek nagymértékben befolyásolják a technológia eredményes alkalmazását. A hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrák, úgymint a búza, a kukorica és a napraforgó esetében adódott lehetőség részletes összehasonlító vizsgálat elvégzésére.

A precíziós technológia alkalmazása a búzánál egyértelműen magasabb hozamokat eredményez, viszont a technológia bevezetésének kezdetén jellemzően a termelési költség növekedése tapasztalható. Ez főként abból adódik, hogy Magyarországon gyakran extenzív művelést folytatnak, azaz kevés inputanyagot használnak fel a termelés során. Ennek megfelelően a technológiára való áttérés ezen gazdaságok számára inputanyag-növekedést eredményezett, amelyet ugyanakkor a megemelkedett hozamok ellensúlyoztak. Ezáltal a precíziós búzatermesztő gazdaságok jövedelme jelentősen meghaladta a hagyományos termesztéstechnológiát alkalmazó üzemekét.

A kukorica esetében szintén magasabb hozamokat értek el a precíziós gazdaságok, ám a technológia alkalmazásának kezdeti szakaszában a hagyományos gazdálkodáshoz képest magasabb termelési költséggel gazdálkodtak és kisebb jövedelmet értek el. A technológiát legalább három éve alkalmazók ellenben minden esetben jelentősen nagyobb jövedelmet realizáltak.

A napraforgónál a helyspecifikus technológia 6-10 százalékkal magasabb hozamokat és 3-32 százalékkal nagyobb termelési értéket eredményezett a gazdaságokban. A termelési költség ennél a növénykultúránál is eltérően alakult az egyes vizsgálatokban, de szintén elmondható, hogy a hagyományos szántóföldi növénytermesztési technológiával szemben a precíziós technológia alkalmazásával az üzemek kisebb termelési költséggel gazdálkodnak. Ugyanakkor a technológia bevezetése a legtöbb esetben a kijuttatott inputanyag-mennyiség bővülését, ezáltal a költségek növekedését vonja maga után. Az intenzívebb gazdálkodásra való áttérés során megnövekedett inputanyag-mennyiség költségét a magasabb hozamok felülmúlták, ezáltal a napraforgónál akár 52 százalékos jövedelembővülést is tapasztaltunk.

A precíziós technológia eredményes alkalmazásához azonban nem elegendő pusztán a precíziós képességekkel rendelkező erő- és munkagépek beszerzése, illetve az inputanyagok megfelelő felhasználása. Nem homogén technológiáról van szó, amely bármely körülmények között ugyanúgy működik, hanem az egyes technológiai műveleteket a helyi természeti adottságokhoz (pl.: talajadottságok, domborzati viszonyok) szükséges adaptálni. A kívánatos eredmények eléréséhez komoly szakismeretekre van szükség, ezért mindenképpen szaktanácsadás mellett javasolt a technológia bevezetése, mivel a remélt előnyök megjelenése csak a technológia megfelelő alkalmazását követően várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03