Könnyen ráfizethet, aki nem gondolkozik, és túl drága gépet vesz

agrarszektor.hu
Elkényelmesítették a magyar gazdákat a bőséges pályázati források, akik általában nagyobb kapacitású, drágább gépekbe ruháztak be, mint amit az üzemméret és az éves üzemóra indokolttá tett volna. Pedig a traktorok és kombájnok teljes árának akár 15-25 százaléka is megtakarítható, ha a gazdálkodók vásárlás helyett inkább a gépbérlet mellett döntenek. 4-5 év után ugyanis előjönnek a drága hibák, amelyek rendkívül megdrágítják a fenntartást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar kis- és közepes gazdaságok számottevő hányadára a túlgépesítettség jellemző - derül ki az agrárszektor.hu összeállításából. Erősebb, magasabb teljesítményű traktorokkal és nagyobb kapacitású munkagépekkel rendelkeznek, mint amit a birtokolt földterület mérete, illetve az éves üzemóra indokolttá tenne. Az ok a pályázatokban keresendő, hiszen a támogatások révén a termelők drágább munkaeszközök beszerzését is megengedhetik maguknak, és nem mindig azzal a céllal, hogy utána a gazdaságukat is felfejlesszék egy ideálisabb méretre.

Ha valaki úgy érzi, hogy a gazdaságát a lehető legésszerűbben és a legalacsonyabb önköltséggel működteti, ám mégsem képes elfogadható mértékű profitot termelnie, akkor érdemes megtérülési kalkulációkat végeznie. Elképzelhető, hogy a túlgépesítettség csapdájába esett, vagyis a vásárlásnál, saját tulajdonú gép fenntartásánál jobban megérné számára a bérlés, feltéve, ha az alacsonyabb üzemóra-költséggel jár.

Az Axiál Kft. leányvállalataként a Manax Kft. 2001 óta kínál gépbérletet a gazdáknak. Tapasztalataik szerint vásárlás előtt érdemes számba venni az állandó költségeket, mint amilyen az amortizáció, a biztosítás, a tárolás, az adók, a tőkehozadék vagy kamat. Oda kell figyelni a működtetés során felmerülő változó költségekre, így az üzem- és kenőanyagokra, a javításra, a kötelező szervizre, az alkatrészköltségre, a munkabérre és közterheire, valamint az olyan speciális költségekre, mint amit például a bálázózsinegek beszerzése jelenthet. A bérleti díjak általában az állandó költségeket tartalmazzák, a többit a szolgáltatás igénybe vevőjének kell állnia.

A Manax Kft. egy kisebb teljesítményű, 18 millió forint értékű, saját tulajdonú erőgép önköltségét (7 éves használati idő és évi 1000 üzemóra mellett) 3778 forintra (+áfa) kalkulálta üzemóránként. Ha tehát ennél alacsonyabb a bérleti díj, akkor a gazdálkodóknak érdemesebb inkább a vásárlás helyett gépbérlésben gondolkodniuk.

A gépbérlet azért lehet vonzó sokak számára, mert a bérleti díj előre kiszámítható, nincsenek biztosítási és szervizdíjak (ezek a bérbeadót terhelik), a gép azonnal rendelkezésre áll, megfelelő állapotban, és a bérleti díj költségként elszámolható. Néhány gazdálkodó azért választja a gépbérletet, mert úgy kockázatmenetesen próbálhat ki egy-egy kiszemelt munkaeszközt a saját körülményei között, és ha bevált, csak utána fordít pénzt a vásárlásra.

Egyre több termelő jön rá, hogy bizonyos számú év és üzemóra teljesítése után nem érdemes nagy összeget költeniük a gépeik javítására. Általában 4-5 év után kezdenek ugyanis megjelenni a drágább hibák, fődarabok és más alkatrészek cseréjére van szükség, ami jelentősen megnöveli a fenntartási költségeket - mondta el az agrárszektor.hu-nak Szaxon J. Attila, az IKR Zrt. vezérigazgatója. Ők a bérgép programjukban ezért 3 éves időtartamra kínálnak eszközöket a gazdáknak, utána pedig - traktorok és kombájnok esetében - gépcserét javasolnak.

A konstrukcióval a gazdák 3000-4500 üzemóra teljesítése után új géphez jutnak. Az IKR számításai szerint a gép teljes árának 15-25 százaléka is megtakarítható 5-6 éves távlatban nézve, és ebben nincs benne az az időkiesés és kár, ami egy csúcsszezonban bekövetkezett meghibásodás, nem tervezett leállás révén születik.

100-150 hektár földterület alatt a gépbérlés aligha éri meg, a rentabilitáshoz legalább 400-500 hektáron működő, több géppel dolgozó gazdaságokra van szükség - véli Szaxon J. Attila. Szerinte az utóbbi években az egekbe szöktek a javítási- és szervizóradíjak, mert a munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kellett a komoly, megbízható, korszerű szaktudással rendelkező szerelők bérét.

Az IKR-nél a hároméves bérleti konstrukcióhoz évi kétszeri, "termelőbarát" törlesztés tartozik (természetesen az induló összeg befizetése után). Az első részlet szeptemberben esedékes, amikor a gazdák értékesíthették a nyári betakarítású növényeket, a második pedig november végén, az őszi termények eladását követően.

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó agrárintegrátor KITE Zrt.-nél kétféle gépbérleti kontsrukció működik. A klasszikus változat szerint a különféle felszereltségű, John Deere és JCB márkájú erőgépek, kombájnok és rakodók karbantartási és javítási munkáit a nádudvari cég biztosítja, míg a fenntartási költségek (üzemanyag, munkaerő stb.) a bérlőt terhelik.

A KITE által kínált technológiai gépbérlet az előbbinél némileg összetettebb, mivel a precíziós gazdálkodásban alkalmazott agronómiai, műszaki és informatikai megoldásokkal is foglalkozik. Ebben az esetben lehetőség nyílik egy adott földterület helyspecifikus művelésére. A bérlet során a KITE szervizszolgáltatást és szaktanácsadást nyújt, valamint a biztosítási díjak is a céget terhelik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06