Most érkezett: fel kell készülni arra, hogy drágulni fognak a mezőgazdasági gépek

Most érkezett: fel kell készülni arra, hogy drágulni fognak a mezőgazdasági gépek

agrarszektor.hu
A pandémiának nemcsak az egészségügyre vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is. Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai, amely következtében megemelkedhetnek a mezőgazdasági gépek árai. A szövetség szerint ezt a kedvezőtlen tendenciát az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások valószínűleg enyhíteni fogják, ugyanakkor mivel az áremelkedés hosszútávon fennmaradhat, úgy látják, nem érdemes várni a gépbeszerzésekkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak az elmúlt időszakban a MEGFOSZ tagvállalatai - írja közleményében a szövetség. Az acél ára több mint 50 %-kal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége több mint négyszeresére emelkedett. Ennek hátterében az áll, hogy óriási igény van a távolkeleti logisztikára. Nehezíti a helyzetet, hogy a szállító-kapacitások csökkentek, az alapanyag ellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket, a logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (pl. fertőtlenítő, maszk, stb.), a belföldi szállítási díjak is emelkedtek (pl. a Magyar Posta 8,5%-al emelte az árait vállalati ügyfelei számára). A csomagolóanyagokból (pl. karton doboz) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot. Ezek a tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, a forint árfolyamváltozása pedig további kockázatot jelent a külkereskedelemben.

A kialakult folyamatok sajnos előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését. Ezt a kedvezőtlen tendenciát - remélhetőleg - az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások enyhíteni fogják. Nem érdemes azonban várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszútávon fennmarad  

 - olvasható a MEGFOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13