Ilyet még nem láttál: őrület, mi történik a sajtokkal ebben az üzemben

Ilyet még nem láttál: őrület, mi történik a sajtokkal ebben az üzemben

agrarszektor.hu
A hagyományos sajtgyártásba is betört a technológia: immáron robotkarok fordítják meg Svájc legismertebb és legtitokzatosabb sajtjait. A híres, eredetvédett Gruyère sajtjait egészen mostanáig a látogatóktól elzárva készítették, ám ez is megváltozott.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A svájci Pringy egy üzemében már fémkarok fordítják meg az ország legismertebb sajtja, a Gruyère jókora korongjait. Az 1115 óta, tehát több mint kilencszáz éve készülő, eredetvédett sajtokat a legtöbb helyen még mindig zárt ajtók mögött, a látogatóktól elzárva készítik - írta meg a 24.hu az Atlas Obscura értesülései alapján. A szürreális helyek és ötletek bemutatásáról ismert portál szerint a La Maison du Gruyère nemrégiben úgy döntött, hogy nincs miért titkolózni, így egy apró múzeumot is létrehoztak, ahol a látogatók a folyamat összes lépését végigkísérhetik, sőt, akár az érlelőt épp elhagyó végeredményt is megkóstolhatják.

Az érlelő jelen esetben persze nem egy hagyományos pincét jelent, ahol sötét sarkú termek pókhálós polcrendszerein állnak az autókeréknyi sárga korongok. Ez már egy tágas, jórészt földalatti tér, ahol robotok mozognak, szenzoraikkal ellenőrizve az értékes darabok minőségét, sőt, ha kell, akár meg is fordítják őket, hogy egyenletesen érjenek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?