2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Gépek

A Google anyacége is beszáll az agrárbizniszbe: igazi szuperrobottal törnek be a piacra

Mezőgazdasági robotot fejleszt az Alphabet Inc., amely a Google anyacége. A Mineral névre keresztelt robot a szántóföldi növényeket fogja vizsgálni, amelynek során a tervek szerint rengeteg, a mezőgazdaság számára fontos adatot fog generálni.
 
 

Az Alphabet nagy problémákra, technológiai áttörésekkel radikális megoldásokat kereső, egyszerűen csak X nevet viselő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása a napokban rántotta le a leplet a következő nagy projektjéről, írta meg a TheCrunch. Ez pedig egy olyan kerekeken gördülő robot lesz, ami az ültetvényeken a növények között haladva képes mindet megvizsgálni, és ezekről adatokat gyűjteni. A korábban csak „számítási mezőgazdasági projekt” néven futó terv a Mineral nevet kapta, de ez nem valami kód, nincs mögötte semmiféle rejtett jelentés. Egyszerűen csak arról van szól, hogy a fejlesztő csapat szerint az ásványok kifejezetten hasznosak a mezőgazdaság számára.

A projekt bejelentése meglehetősen diszkrét volt, az X labs csak egy blogbejegyzésben és egy átszerkesztett weboldalon adta hírül annak elindítását. A Mineral jelenleg még nagyon kísérleti fázisban van. A fejlesztők elárulták, hogy az ötlet akkor született, amikor a csapat látta, hogy a mezőgazdaság digitalizálására irányuló erőfeszítések nem értek el akkora sikert, mint várták, miközben a fenntartható élelmiszer-termelés jelentősége évről évre növekszik.

Ezek az új adatfolyamok vagy teljesen maguk alá temetik az embert, vagy nem fogják át a mezőgazdaság összetettségét, emiatt sokan visszatérnek olyan régi módszerekhez, mint a hagyományok, a szokások és a megérzések

– írta Elliott Grant, a Mineral projekt vezetője.

A szakember szerint a mezőgazdaságnak átfogó és hozzáférhető megoldásokra van szüksége. Ahogy a Google is azzal a gondolattal kezdődött eredetileg, hogy indexelni kellene az egész internetet, és ezeket az információkat rendszerezni, Grant és csapata elképzelték, mennyi mindenre lenne képes a mezőgazdaság, ha egy tábla minden növényét egyedileg fel lehetne mérni és ezt a tudást lehetséges lenne rendszerezni.

A Mineral csapata ennek a célnak az elérése érdekében döntött egy növényvizsgáló kisgép megalkotása mellett. A gép intelligensen és fáradhatatlanul járná a földeket, és szünet nélkül végezné a fárasztó felmérési és adatfelvételi munkákat. Ha a termesztők egyenként, minden növényükről megbízható adatokkal rendelkeznek, úgy könnyebb hasonló szinten döntéseket hozniuk az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatosan. A Mineral projekt egyelőre még nagyon az elején tart, a bejelentésen kívül nincs sok bizonyosság a robotot illetően.

(A cikkben szereplő képek az Alphabet Inc. tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu