A Google anyacége is beszáll az agrárbizniszbe: igazi szuperrobottal törnek be a piacra

A Google anyacége is beszáll az agrárbizniszbe: igazi szuperrobottal törnek be a piacra

Mezőgazdasági robotot fejleszt az Alphabet Inc., amely a Google anyacége. A Mineral névre keresztelt robot a szántóföldi növényeket fogja vizsgálni, amelynek során a tervek szerint rengeteg, a mezőgazdaság számára fontos adatot fog generálni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Alphabet nagy problémákra, technológiai áttörésekkel radikális megoldásokat kereső, egyszerűen csak X nevet viselő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása a napokban rántotta le a leplet a következő nagy projektjéről, írta meg a TheCrunch. Ez pedig egy olyan kerekeken gördülő robot lesz, ami az ültetvényeken a növények között haladva képes mindet megvizsgálni, és ezekről adatokat gyűjteni. A korábban csak "számítási mezőgazdasági projekt" néven futó terv a Mineral nevet kapta, de ez nem valami kód, nincs mögötte semmiféle rejtett jelentés. Egyszerűen csak arról van szól, hogy a fejlesztő csapat szerint az ásványok kifejezetten hasznosak a mezőgazdaság számára.

A projekt bejelentése meglehetősen diszkrét volt, az X labs csak egy blogbejegyzésben és egy átszerkesztett weboldalon adta hírül annak elindítását. A Mineral jelenleg még nagyon kísérleti fázisban van. A fejlesztők elárulták, hogy az ötlet akkor született, amikor a csapat látta, hogy a mezőgazdaság digitalizálására irányuló erőfeszítések nem értek el akkora sikert, mint várták, miközben a fenntartható élelmiszer-termelés jelentősége évről évre növekszik.

Ezek az új adatfolyamok vagy teljesen maguk alá temetik az embert, vagy nem fogják át a mezőgazdaság összetettségét, emiatt sokan visszatérnek olyan régi módszerekhez, mint a hagyományok, a szokások és a megérzések

- írta Elliott Grant, a Mineral projekt vezetője.

A szakember szerint a mezőgazdaságnak átfogó és hozzáférhető megoldásokra van szüksége. Ahogy a Google is azzal a gondolattal kezdődött eredetileg, hogy indexelni kellene az egész internetet, és ezeket az információkat rendszerezni, Grant és csapata elképzelték, mennyi mindenre lenne képes a mezőgazdaság, ha egy tábla minden növényét egyedileg fel lehetne mérni és ezt a tudást lehetséges lenne rendszerezni.

A Mineral csapata ennek a célnak az elérése érdekében döntött egy növényvizsgáló kisgép megalkotása mellett. A gép intelligensen és fáradhatatlanul járná a földeket, és szünet nélkül végezné a fárasztó felmérési és adatfelvételi munkákat. Ha a termesztők egyenként, minden növényükről megbízható adatokkal rendelkeznek, úgy könnyebb hasonló szinten döntéseket hozniuk az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatosan. A Mineral projekt egyelőre még nagyon az elején tart, a bejelentésen kívül nincs sok bizonyosság a robotot illetően.

(Címlapkép forrása: Alphabet Inc.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?