2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Gépek

A szürkezónából tör elő az évszázad technológiai forradalma: a robotika szédületes hódítása

Az önműködő (kezelő nélküli) traktorok piaca közel 60 százalékos éves növekedési ütemet produkálhat Európában 2021-ig. Ez hihetetlen arány ahhoz képest, hogy ma még csupán néhány prototípus létezik az ilyen erőgépekből. A költségcsökkentés kényszere, és a szakképzett alkalmazottak egyre égetőbb hiánya viszont felgyorsíthatja a fejlesztési folyamatokat és a piaci bevezetést.
 
 

A következő fél évtizedben évi 57,9 százalékos növekedés várható az önműködő traktorok európai piacán - áll a technológiai kutatással és tanácsadással foglalkozó Technavio jelentésében. A főszereplők az AGCO Csoport, a Kinze, a New Holland  és a Yanmar lesznek - ők robbantják ki tehát az új mezőgazdasági forradalmat.

Az ágazati szakértők várakozásaira alapuló előrejelzés azért különösen meglepő, mert jelenleg egyetlen éles bevetésre kész, kezelő nélküli traktor sem létezik, csupán ígéretes prototípusok

Érdekes tendencia lehet a napenergiával táplált erőgépek várható térhódítása is, hiszen a hagyományos tankolás (gázolaj-utánpótlás) kiiktatásával az emberi beavatkozás szükségessége valóban minimálisra csökkenthető.

A Case IH koncepciótraktora

Az önműködő traktorok elterjedését leginkább a jövedelmezőség növelése ösztönzi. A humán munkaerő elhagyása nemcsak olcsóbbá teszi a gépek működtetését, de lényegében az időtől is függetleníti, hiszen így már nem jelent problémát az éjszakai, hétvégi, 0–24 órás munkavégzés megszervezése. Kezelőre természetesen ezután is szükség lesz, ám feladata lényegében csak a távfelügyeletre szűkül. A robottraktorok alkalmazásával a munkaminőség egyenletesebb, és várhatóan magasabb színvonalú lesz.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az első meggyőző masina a Case IH nevéhez fűződik, amely a Magnum erőgép alapjaira építette koncepciótraktorát. Ez megbízhatóan hajtja végre az előre beprogramozott feladatokat, miközben figyelembe veszi a hozzácsatolt munkaeszközök paramétereit, a területen előforduló akadályokat (illetve az ott dolgozó többi gépet), valamint megkeresi a legideálisabb, legrövidebb nyomvonalat, és ezáltal igen költséghatékonnyá válik. Fel van szerelve radarral, lidarral (lézer alapú távérzékelővel) és videókamerákkal, így felismeri az álló vagy mozgó akadályokat egyaránt, vagyis biztonságosan képes mozogni az adott területen. A traktor akkor is automatikusan megáll, ha valamilyen okból elveszti a GPS-jelet.

Az Avrora Robotics agrobotja

Az oroszok is megcélozták a gyorsan bővülő piacot, az Avrora Robotics tavaly szeptemberben tesztelte saját önműködő traktorát az agráriumáról ismert Rjazanyi területen.

Az Avrora korábban már fejlesztett robotokat a hadsereg, illetve különböző segítségnyújtó szervezetek, mentők, tűzoltóság részére, de a mezőgazdaságban most tett először kirándulást.

Az indulás biztató, bár a szürkére festett agrobotjuk - vagyis mezőgazdasági célú robotjuk - még nem képes a teljesen önálló munkavégzésre, hanem egy kezelő távirányítására szorul.

A közelmúltban egy kanadai mérnök is „újragondolta” a traktort, pontosabban úgy bővítette ki a használhatóságát, hogy egyfajta hordozóeszközzé alakította át, amelyhez munkagépek végtelen variációja kapcsolható. Mindezt egy önműködő kombinációként kell elképzelni, a teljes automatizálásra pedig azért volt szükség, mert az agráriumban ma már globálisan is komoly problémát jelent a megfelelően képzett munkaerő hiánya.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben