2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Gépek

Bebizonyították: drónos lombtrágyázással tovább növelhető a szójatermés

Négy mezőgazdasági technológiai vállalat, a Taranis, a Phytobiotics, a Continuum Ag és a Rantizo közös kísérletbe kezdett, hogy kiderítse, a dróntechnológiával kijuttatott mikrotápanyagok javítanak-e a szója hozamán. Az eddig lezajlott és kiértékelt kísérletek azt mutatják, hogy a módszerrel 2,6%-os hozamnövekedés érhető el.
 
 

A kísérlet során a négy vállalat drónokat használt a földterületek állapotának felmérésére, megállapították az esetlegesen fennálló problémákat, és az ezekre megállapított megoldást célzottan juttatták ki, majd hitelesítették az eredményeket, írta meg a Future Farming. A tesztekre a Continuum Ag hat, erre a célra kijelölt 15x75 méteres kísérleti parcelláját használták az Iowa állambéli Ainsworth-ben. A földek felmérését a Taranis végezte, amely saját szabadalmaztatott AI2 technológiájával a milliméter törtrészének megfelelő felbontású képeket tudott alkotni, valamint az automatikus mesterséges intelligenciával működő rendszerével sikeresen fel tudta ismerni minden egyes levél tápanyagigényét.

Azokra a zónákra, ahol a Taranis tápanyaghiányt állapított meg, a Phytobiotics célzott megoldási tervet készített a Taranis platformján, majd a Shapefile segítségével eljuttatta azt a Rantizo drónjához. Az eddigi kísérletek során három különféle kezelést alkalmaztak két parcellán, a mellettük levő, kezelésben nem részesült területeket pedig kontrollra használták.

Kép forrása: Getty Images

Az eljárást Mitchell Hora, a Continuum Ag elnöke és vezérigazgatója fejlesztette, azzal a céllal, hogy megmutassa, lombtrágyázás tekintetében milyen pontos kijuttatásra képesek a drónok a szóják növekedési fázisának végén, valamint hogy ennek az eljárásnak a hatékonyságát tesztelhesse. Elmondása szerint a fenntartható mezőgazdasággal akkor érhető el a legjobb eredmény, ha a piac vezető termékeit és irányítási gyakorlatait egyszerre alkalmazzák az emberek.

Az elemzések azt mutatták, hogy azok a területek, amelyeket a Phytobiotics által összeállított keverékkel permeteztek, a nem kezeltekhez képest 2,6%-kal jobb szójahozamot produkáltak. A négy vállalat vezetői külön-külön és együtt is megelégedésüket fejezték ki az eddigi eredményeket illetően. Elmondásuk szerint ezek a kísérletek azt mutatják, hogy a dróntechnológiának igenis van helye és feladata a jövő mezőgazdaságában, és hogy a klímaváltozás és a jelen zavaros geopolitikai helyzetében is elérhető cél a fenntartható gazdálkodás.

Megjegyezzük: ez a 2,6% hozamnövekedés szabad szemmel még észlelhetetlen. Két lombtrágyázás hozamnövelő hatását szokás 5-10%-ra becsülni, mégis keveset költenek rá a gazdák, mivel az évjárathatás akár 20%-kal is módosíthatja a végeredményt, és ez az, ami az emberi szem számára már hatásként jelentkezik. A 2,6%-os hozamnövekedést csak a kombájn fogja bemérni, de egy olyan drága növénynél, mint a szója, minden egyes plusz százaléknak jelentősége lehet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!