Bombaként robbant a hír: eltűnik a Challenger Európából

agrarszektor.hu
A Challenger márka jövőre eltűnik Európából, a gépeket Fendt névre keresztelik át, és zöld festést kapnak. Az amerikai AGCO Csoport döntése felbolygatja a magyar piacot, hiszen nálunk két forgalmazót érint: az Axiál Kft. nyerhet az üzleten, míg a Valkon Kft. veszíthet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bombaként robbant a hír, hogy a mezőgépgyártó amerikai AGCO Csoport "házon belül" alaposan átszervezi márkáit. A Magyarországon elsősorban a gumihevederes járószerkezetű, robusztus traktrorairól ismert Challenger (a név jelentése: kihívó) Észak-Amerika kivételével mindenhonnan eltűnik. A termékeit Fendt névre keresztelik át, zöld színre festik őket, a hollandiai Grubbenvorstban lévő gyárat pedig bezárják.

A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg. A közelgő változásra utal viszont az is, hogy állítólag a Fendt - az 1050 Vario modellre épülő - saját gumihevederes traktor kifejlesztésén dolgozik, amelyet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon mutatnak be. A döntés komoly átalakulással jár a magyar piacon is, hiszen a két érintett márkának két hazai forgalmazója van.

A Valkon Kft. alighanem elveszíti a Challenger gépeket, amelyek a Fendttel foglalkozó Axiál Kft.-hez kerülnek át. A gazdáknak ugyanakkor nem kell aggódniuk a szerviz és alkatrész-ellátás miatt, hiszen az átmenet időszakában az Axiál és a Valkon alighanem párhuzamosan végzik majd ezeket a feladatokat. A Challenger alelnöke, Gary Rollinson szerint viszont az is elképzelhető, hogy pár európai országban mégicsak tovább forgalmazzák a Challenger márkát.

Az AGCO 2002-ben vásárolta meg a Challenger nevet és a gumihevederes járószerkezetű traktorok gyártási jogát a szintén amerikai Caterpillartól. A rákövetkező években kerekes traktorokkal, kombájnokkal, permetezőkkel, bálázókkal bővítette a családot. A kecskeméti székhelyű Valkon Kft. 2013-ban kezdte meg a Challengerek forgalmazását. Most ez a termékkör alighanem átkerül az Axiálhoz, amely 15 év alatt 10 százalékos piaci részesedést szerzett a Fendt márkával a magyar traktorpiacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?