2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Gépek

Duplájára emelkedhet a krumpli ára

A szélsőséges időjárási viszonyok és az egyre zsugorodó termőterület újabb nehézségek elé állította a hazai burgonyapiacot. A csökkenő termésátlagok importra kényszeríthetik a hazai piacon szereplőket és a magyar termények ára is feltehetően emelkedni fog.
 
 

Az idei időjárás a burgonyatermesztőknek sem kedvezett, volt ahol már szivattyúzni kellett a földekről a vizet. Ez a rengeteg mennyiségű csapadék kimossa a tápanyagokat a földből, illetve a betegségeknek is sokkal nagyobb teret enged, különösen igaz ez a föld alatt termő szántóföldi növényekre, hiszen ahol az eső összefolyik ott ezek a növények könnyen megromlanak. Mindezek mellett a betakarítást is nagyon megnehezíti a rengeteg víz, tudtuk meg Kecskés Gábortól, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökétől.

Az idei év termése 350 ezer tonna körül várható, ez jóval elmarad a szükséges mennyiségtől, így hazánknak importra is szüksége lesz, és itt a következő probléma, mivel az egész Világ szenved az esőzések okozta károktól. Az import Európában szinte nyomon követhetetlen, Romániából hozzuk-visszük a termést, de a főbb import partnerekre nyugat felől kell számítani, ilyen például Belgium, Hollandia vagy Németország - mondta az elnök. Azt is elmondta, hogy a tengeren túlról történő behozatalt semmi nem indokolja, egyrészt nagyon bonyolult is lenne, mivel az EU szabályozása nagyon szigorú, illetve nincs hiány az Unióban, a tagállamok közül többen van probléma, de ez még a kontinensen belül orvosolható.

Fontos hozzátenni, hogy a termőterület sem annyi, mint az utóbbi években. Idén kevesebb mint 20000 hektáron termeltek krumplit a tavalyi 22, vagy a tavaly előtti 25 ezer hektárhoz képest. Kecskés Gábor ennek okát abban látja, hogy mikor hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz 2004-ben, akkor megnyílt az út a nagy nyugati cégek felé, Magyarországon már csak a Chio Chips maradt meg,mint burgonyafeldolgozó. Ráadásul a minőségi elvárások is évről évre változnak, és mivel a krumpli 2004 óta vám nélkül tud érkezni hazánkba, a hazai termelők közül sokan nem tudtak versenybeszállni, így csökken a termelés.

Az OBTT elnöke még azt is hozzátette, hogy ennek a helyzetnek a hatásait még a jövő évben is meg fogjuk szenvedni, hiszen előttünk van még a téli csapadék, amely álltalában nagy belvizet hagy maga után, illetve a vetőburgonya ára is magasan, 600-700 ezer Ft/ha körül fog alakulni, így a kockázatok és a magas árak miatt félő, hogy sokan nem mernek majd belekezdeni a termelésbe.

Bár a termőterület nagyságában nincs szembetűnő változás az előző évhez képest, a termésátlag mégis más volt 2009-ben, hiszen amíg idén az is kétes, hogy eléri a 17,5 tonna/hektárt, addig tavaly ugyan ez a szám 24,3 t/ha volt. Hozzá kell tenni, hogy a KSH adatai alapján a tavalyi év termésátlaga az egyik legjobb volt az évtizedben.

Ennek köszönhetően a burgonya termelői árában 42,6 százalékos növekedés következett be. Nem marad el ettől a piaci ár sem, közel kétszer olyan magasra várható a krumpli ára, mint tavaly.

Érdemes megnézni, hogyan alakultak a termelői-piaci átlagárak az elmúlt években, tavaly például 114,7 Ft/kg volt ez az átlag, idén ez a legjobb esetben is 115 Ft/kg lenne, de ennél inkább többre kell számítani.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!