2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Gépek

Felújított öntözőrendszert avattak Fábiánsebestyénen

Több mint 300 millió forintból elkészült a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. felújított öntözőrendszere; a Dónáti öntözőrendszert fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter helyezte üzembe hétfőn.
 
 

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az utóbbi évszázad egyik legsúlyosabb aszályát éli most a magyar mezőgazdaság, amelyre egyetlen válasz van csak, az öntözés. Az országban jelenleg mintegy 170 ezer hektár öntözhető terület van, amelynek alig 60 százalékát öntözik ténylegesen.

A miniszter a fő problémák közt említette, hogy a rendszerváltás után szabadáras lett az öntözővíz, amelynek következtében jelentősen csökkent az öntözött területek nagysága.

Az öntözés költségeit nem vagy csak nagyon kis mértékben lehet beépíteni a termékek árába. Ezért több megoldáson dolgozik a minisztérium és a kormány: szükséges a vízszolgáltatási árképzési rendszer kidolgozása és a jelenlegi szolgáltatók felülvizsgálata.

Egy másik költségcsökkentési lehetőség, ha a gazdálkodói közösségek biztosítják a vízszolgáltatást, amelyre az országban már több példa is van. Emellett fontos, hogy a beruházások stabil anyagi alapokat kapjanak, a fejlesztések megfelelő támogatásokban részesüljenek - sorolta a miniszter.

A cél, hogy néhány év alatt a ténylegesen öntözött terület nagysága elérje a 180 ezer hektárt; ebben a meglevő öntözőrendszerek felújításának ugyanúgy szerepe van, mint az újak építésének - tette hozzá Fazekas Sándor, aki azt is hangsúlyozta, hogy az öntözésnek a közfoglalkoztatásban is fontos feladata van, jelenleg is több ezren dolgoznak a csatornahálózatok karbantartásán, felújításán az országban.

A fábiánsebestyéni beruházás 310 millió forintból valósult meg, 60 százalékos állami támogatással és a Kinizsi 2000 Zrt. valamint a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat 40 százalékos önereje mellett. A cég 1999-ben alakult. Évek óta 1,2-1,3 milliárd forintos árbevétellel számol, 50-60 millió forintos átlagos eredménnyel. A 3.500 hektáron 105-en dolgoznak.

A cég komoly fejlesztés előtt áll, hiszen a jövőben egy új szarvasmarhatartó telepet szeretnének építeni, ezzel megduplázva a jelenlegi állományt. Ebbe a fejlesztési tervbe illett bele a mostani beruházás is.

A felújított öntözőrendszerrel csaknem 600 hektárt - a cég termőterületének 55 százalékát - tudnak locsolni, amelyen elsősorban cukorrépát, hibrid kukoricát, zöldbabot, szóját termelnek. Állattenyésztéssel is foglalkoznak: évente mintegy 1000 tejelő marhát tartanak, 1000-2000 sertést állítanak elő, mintegy 200 juhuk is van, és jövő év végére 200 anyaegyedből húsmarhaállományt szeretnének beállítani. Emellett a lótenyésztés is szép sikereket hoz, már versenyeken is jól szerepelnek - mondta el Farkas Sándor vezérigazgató.

(forrás: MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu