Súlyos a helyzet Hollandiában: tragikus, ami a földeken történik

Súlyos a helyzet Hollandiában: tragikus, ami a földeken történik

agrarszektor.hu
Május közepe óta nem hullott csapadék Hollandiában. A problémát tetézi, hogy a 27-30 Celsius-fok körüli hőség is szárítja a talajokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Május 13-a, azaz 33 napja nem esett eső Hollandiában, ami 2007-ben fordult elő utoljára, de akkor a 33. napon véget is ért a száraz napok sorozata, most erre nagyon kevés esély van. A talaj felső rétege igen száraz, ami elsősorban a fiatal vetéseknek és a sekélyen gyökerező állományoknak okoz egyre nagyobb problémát - olvasható a FruitVeB oldalán. A meleg idő miatt a csapadékdeficit naponta 4 mm-rel nő, jelenleg 150 mm hiányzik az átlagos mennyiséghez képest. A viszonylag csapadékos tél és tavasz miatt a talajvízszint májusban még a normálisnak megfelelő volt, de azóta folyamatosan csökken. 

Ahol még nincs kiépítve, az állományok mellé folyamatosan telepítik az ideiglenes öntözőrendszereket. Nem ritka azonban, hogy a megfelelő édesvíz-ellátottsággal nem rendelkező északi régiókban a holland gazdák a kelesztő öntözéshez kamionokkal, távolabbról hozatnak vizet. Ezt először két hete, a gyökérpetrezselyem kultúrában kezdték alkalmazni, de most már több helyen a februárban telepített hagymánál és a magról vetett hibrid burgonyánál is így öntöznek. Ez nagyon nem olcsó mulatság, de az egyetlen módja a vízellátásnak, ráadásul a hagymának tavaly is és idén is igen jó ára volt a nemzetközi piacokon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?