2019. március 26. kedd Emánuel

Hírek - Gépek

Így kímélje a nedves földet!

Nagyobb, összefüggő táblákon ésszerű a nagy területteljesítményű, jellemzően súlyos gépek alkalmazása. Sok kis apró praktikával jelentősen csökkenteni tudjuk a talaj terhelését, tömörödését.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A mezőgépgyártók minden évben újabb és újabb professzionális gépekkel állnak elő, a fejlesztések eredményeként pedig egyre nagyobb teljesítményű – és persze ezzel együtt nagyobb tömegű – gépek terhelik a földeket. Ne feledjük azonban, hogy legfőbb termelőeszközünk a föld. A következőkkel csökkentheti a talajra nehezedő nyomást.

1. Javítsunk a talaj terhelhetőségén
Egy kiegyensúlyozott vetésforgóval a talaj szerkezetén is javítani tudunk, különösen jó pont, ha lehetőségünk van a szervestrágyázásra. A talaj meszezése, a rendszeres másodvetés szintén hozzájárul a talajélet fokozásához és szerves anyaggal való feltöltéséhez.

2. Már a traktor vásárlásakor gondoljunk a talajra
A traktor súlyán túl az abroncsok számítanak igazán, amikor az egységnyi felületre jutó nyomásról beszélünk. A gyártónak rendelkeznie kell az olyan mérvadó adatokkal, mint az adott erőgéphez tartozó abroncsok ajánlott nyomása, talajterhelése.

3. Nedves földre lehetőleg ne menjünk rá
A sok lóerő ma már olyankor is lehetővé teszi a talajművelést, ami korábban technikailag elképzelhetetlen volt. Még ha nem is ássa el magát a traktor, biztosak lehetünk benne, hogy rossz a talajállapot, ha a táblába gyalogolva ráragad a föld a bakancsra.

4. Csökkentsük a terhelést
Minél nagyobb súllyal akarjuk terhelni a talajt, annál nagyobb felületen kell elosztanunk a rá nehezedő súlyt. Ha keskeny a kerék és nagy a gép tömege, az sokkal nagyobb terhelést jelent a talajra, mintha fordítva van. Az abroncs felfekvő felületét növelhetjük a nyomásszabályozóval, szélesebb gumikkal, ikerkerekekkel, illetve hevederrel.

Ikerkereken egy John Deere 8345R

5. Fontos a jól beállított keréknyomás
A modern radiálabroncsok alacsony guminyomás és haladási sebesség mellett jól terhelhetők. Ma már egészen kis légnyomás mellett művelhető a föld, de ökölszabályként kiindulhatunk ebből: 1 bar – laza vagy nedves talajon; 2 bar – közúti szállításban. A nyomásszabályozónak akkor van értelme, ha gyakran kell váltogatni a táblán való és a közúti közlekedést. A hígtrágyázás jellemzően ilyen tevékenység.

6. A szlip csökkentése
Összkerék-meghajtással, differenciálzárral, széles gumikkal, optimális orrsúllyal, a vonóerő hatékony átvitelével jelentősen csökkenthető a kerekek kipörgése.

7. Alternatív talajművelési módszerek
Hatásos módszer az eketalp-tömörödés megszüntetésére a talajlazítás, ami általánosan javítja a talajszerkezetet, ezáltal a vízháztartást is. Megoldás lehet a művelőutak kialakítása is. Az ilyen táblákban ezekre a részekre korlátozódik a talaj igénybevétele. GPS segítségével ezek a művelőutak minden évben újra és újra megtalálhatók, és használatba vehetők. Sokat segíthet az is, ha szántáskor a traktor mind a négy kerekével a szántatlan, kemény talajfelszínen közlekedik, és nem tömöríti a barázdát azzal, hogy fél oldalával beledőlve abban halad (ez négynél több ekefej esetén megoldható). Lásd a videóban:


8. Műveletek összevonása, kíméletes anyagmozgatás

Minél többször, minél nagyobb tömeggel és minél hosszabb ideig terheljük a talajt, annál jobban tömörödik. Éppen ezért racionális lépés a műveletek összevonása. A terményszállítás lehetőleg ne a szántón történjen, használjunk átrakókocsit. A szántón előny a kettőnél több tengely a teherszállításban, hiszen ez is csökkenti a kerekek fajlagos talajnyomását. Gondoljunk rá, hogy az összetaposott földből mennyi gázolaj árán készíthető ismét jó magágy.

(Forrás: topagrar.com)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu