Kertészeti gépek az AXIÁL-tól (x)

agrarszektor.hu
Kertészetek, szőlészetek kiváló partnerei: Berthoud permetezők, Landini és Fendt erőgépek.

A specialista

A Landini első speciális ültetvénytraktorait először 1982-ben mutatta be, új kategóriát teremtve ezzel a piacon. Néhány éven belül jelentős piaci részesedést tudott elérni világviszonylatban ebben a speciális traktorszegmensben. Ma az olasz gyártó palettáján több traktorcsalád gépei közül választhatunk, melyek kiválóan megfelelnek a különleges feladatokra.

 

Az új 2-es széria jelenleg a legkisebb Landini gépcsalád a magyar piacon, mely a 44 és 54 LE közötti teljesítménykategóriában három típust takar: 2-45, 2-50 és 2-60 jelzéssel. Kompakt méretei, és fordulékonysága igen sokoldalúvá teszi ezt a gépcsaládot. Alapkivitelben fülke nélküliek lehajtható, borulásvédő kerettel, de igény szerint rendelhetünk hozzá biztonsági vezetőfülkét klímaberendezéssel. Újdonság az előd Mistralhoz képest, hogy amennyiben az átlagnál alacsonyabb helyen kell dolgoznunk (fóliasátrak, üvegházak), kaphatunk egy 94 mm-rel alacsonyabb felépítésű változatot is.

A Rex család az igazi specialistája az ültetvényeknek. A tervezés során a konstruktőrök figyelembe vették a méretre vonatkozó különleges igényeket, így lettek ezek a traktorok keskeny nyomtávúak - akár egy méteres minimális szélességgel. A másik sarkalatos kérdés ebben a szegmensben a hidraulika rendszer, ami igen komoly igény a különféle speciális munkaeszközök oldaláról. A Landini ennek érdekében nagyszámú hidraulika csomag változatot kínál az ügyfeleknek. Persze a korszerű munkagépek egy része a kisebb méretű erőgépek mellett viszonylag nagyobb teljesítményt igényelnek, melyhez a Landini 68 és 110 LE közötti, mechanikus befecskendezésű motorral szerelt traktorokat gyárt. Jellemző még a Rex családra, hogy kategóriájában az egyik legnagyobb tömeggel bír, kicsi a fordulási sugara, valamint az aktív szenes szűrővel ellátott, túlnyomásos vezetőfülke teljes biztonságot nyújt a növényvédelmi munkák során.

Említést érdemel még a Landini 5D és 5H traktorcsaládja is, melyek méretüket tekintve nem speciálisak, inkább univerzálisak. Ezért a hagyományos telepítésű ültetvényekben, kertészetekben jól használhatók, és ha egy gazdaság szántóföldi gazdálkodással is foglalkozik, akkor azok feladatait is jól ellátják.

Bővebb információ Landini traktorainkról ITT találhat!

A legtapasztaltabb

120 év gyártói tapasztalat halmozódott fel eddig, mióta Paul Berthoud Beaujolais tartományban Bellevilleben legyártotta az első lóvontatású szőlő permetezőgépet. A gyártmányskála természetesen kibővült a szántóföldi növénytermesztés gépeinek irányába is, egészen a nagy hasmagasságú önjáró permetezőkig.

A felmerülő felhasználói igények inspirálják a gyártót szebb, jobb, a környezetvédelmi előírásoknak mindjobban megfelelő gépek létrehozásához.

 

Ilyen a Berthoud Fructair axiálventilátoros ültetvény permetezőgépe. Új tartálykialakítása miatt rendkívül kevés a műszaki maradéklémennyiség, ennek higításához kapcsolódóan megnövekedett a tisztavíztartály térfogata, mely a mindenkori tartályméret 10%-a. Központosított kezelőpanell segít a különböző funkciókhoz kapcsolódó csapállások könnyebb kezeléséhez. A Berthoud saját gyártású dugattyús szivattyúja és az ahhoz kapcsolódó sebességarányos permetlészabályzás és elektromos oldalankénti szakaszolás pontos kijuttatást eredményez. 900 mm átmérőjű ventilátorával megfelelő mennyiségű levegőt tud szállítani, hogy magas fák permetezésére is alkalmas legyen. Elölről szívja a levegőt, hogy ne szívjon vissza permetlevet, ezzel együtt új légterelő rendszer gondoskodik az oldalankénti 50-50%-os légellátásról. A permetlétartály vonalába integrált vegyszerbekeverő tartály eleget tesz a környezetvédelmi előírások minden tételének.

A legfőbb fejlesztési irány, a kevesebb léfelhasználással üzemelő, pneumatikus cseppképzésű ültetvény permetezők. Mindenféle térállású telepítéshez alkalmas szórókeret struktúrát megtalálunk a függesztett Speedair, vagy a vontatott Twist'air és Win'air gépeken. Ezek nagyon alacsony permetező nyomással, jól irányított levegő kiléptetéssel működő gépek. A hektáronkénti szükséges lémennyiség a vegetációs stádium függvényében 50-200 liter.

Bővebb információt a Berthoud permetezőkről ITT találhat!

A nyugat-európai borászok kedvence

A híres francia, olasz, osztrák és német borászok különösen kedvelik a Fendt traktorokat. Mert nincs olyan gazdálkodó, aki ha egy szezont Vario-hajtóművel szerelt traktoron dolgozott végig, utána visszatérne egy hagyományos váltóval szerelt erőgéphez.

A Fendt ötödik generációs szőlészeti traktoraiban 50 év gyártói és felhasználói tapasztalat van. A Fendt 200VFP egyet jelent a megbízhatósággal, gazdaságossággal és értékállósággal.

 

A legkeskenyebb kivitel 107 cm-es külső szélessége révén 1,5-2,2 (2,8) méteres sortávú kultúrák ideális traktora, sőt kommunális traktornak is kiválóan megfelel.

Csekély 3,1 t tonna önsúlya és nagy, 5,3 tonnás terhelhetősége révén egyidejűleg három helyre is felszerelhet munkagépeket: a traktor elejére, a két tengelyt közé, és a hátsó függesztő karokra.

A legfeljebb hat hidraulika körben az olaj körönként állítható, a rendszer tökéletesen rugalmas és kiszolgálja a teljesítményigényes munkaeszközöket is. Még egy lombvágó vagy egy billentő munkahengerekkel szerelt munkagép sem jelent problémát.

A Fendt 200VFP az egyetlen teljesen fokozatmentes váltóval szerelt traktor. A Vario-hajtóművel teljesen rángásmentes az indulás, fokozatmentes a gyorsítás és a haladás. 7,2 mp alatt gyorsul nulláról 40 km/h-ra. Az integrált szuper mászó sebességtől 20 m/h-tól egészen a közúton használt 40 km/h-ig ez nyújt megoldást, nincs külön hajtóműre szükség. A beépített TMS és pedál üzemmód révén a Fendtnél nem fordulhat elő, hogy a traktor hátragurul. Kis fordulatszámon pedig az erőgép a legnagyobb nyomatékkal indul, és nem kapar ki. Önnek soha nem kell visszakapcsolnia. Ez Vario.

A munkagép süllyesztés sebességének szabályozására is lehetőség nyílik, hogy a munkagép annak súlyától függetlenül mindig lágyan érjen talajt az eszköz, és ne törjön el semmi! A Fendt egyedülálló ingás hárompont-felfüggesztésével a fülkéből egy kapcsolóval állítható vagy úszó állásba tehető a munkaeszköz. Oldalirányban a traktor hossztengelye körül elforgatható módon (pl. eróziós károk kijavítása) domboldalon is biztosított a támrendszerrel párhuzamos munkavégzés (ha lejtőn becsúszik az eszköz a sorba).

A külön hidraulikaolaj- és váltó(olaj) tartály révén nem jut szennyeződés a váltóba, nem keveredik az olaj. A nyomó olajozású hátsó hidat a Fendt speciálisan keskeny nyomtávú traktorokra fejlesztette ki. Az erőgépek 100%-os hátsó-és Lockomatick mellső diferenciálzárral szereltek. A 4WD automatika révén a nedves, elektrohidraulikusan kapcsolható lamellás kuplung nagy kezelő kényelmet és üzembiztonságot nyújt, mivel az elektromos rendszer esetleges hibájánál az összkerékhajtás bekapcsolva marad.

Mellső hídrugózása páratlan jellemzőkkel bír. Használatával nagyobb lehet a traktorunk munkasebessége, nyugodtabban is pontosabban vezethető a gép és tartható sorban a munkaeszköz. Egyedülálló kényelmet biztosít munka és utazás közben. Jobb a traktor talaj fogása, így nagyobb vonóerőt képes leadni. Szintszabályozott, ezért terheléstől függetlenül mindenkor azonos komfortot biztosít.

A Fendtnél nem kell kerülgetni váltókarokat, kapcsolgatni. Beszáll a traktoros és, olyan könnyedséggel irányítja a traktort a Joystickkel, mint a pilóta a repülőgépet! A kardánalagút már a múlt. A Fendt alacsonypadlós. Itt több hely van a gépkezelő lábának és nem úgy száll ki a traktorból, mintha egész nap lovon ült volna. Ezt csak a Fendt traktoros élvezheti!

További információt a Fendt erőgépekről ITT találhat!

(X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02