2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Gépek

Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

A brit gazdák számos új, robot alapú és automata rendszert terveznek kipróbálni ebben a szezonban az epret, almát, áfonyát, salátát és brokkolit termelő gazdaságokban. Nagy-Britanniában az agráriumban tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány orvoslására egy új mezőgazdasági-élelmiszeripari konzorcium jött létre, amely a zöldségek és gyümölcsök betakarítása során alkalmazható robotok és automata megoldások használatát szeretné felgyorsítani.
 
 

A konzorcium azt tűzte ki célul maga elé, hogy a 2021-es betakarítási szezonra már folyamatban legyen a megfelelőnek ítélt technológiák sorozatgyártása, és ezek bevethetőek legyenek a földeken. A projektet a brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU), az University of Lincoln, a brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (Agri-EPI Centre), a The Manufacturing Technology Centre és a Knowledge Transfer Network (KTN) koordinálja, valamint száznál is több élelmiszer-előállító vállalkozás támogatja, tudhattuk meg a FarmingUK cikkéből.

A jelek szerint a koronavírus-járvány és a Brexit által okozott bizonytalanság a jövőben is befolyással lesz a mezőgazdasági idénymunkákra az Egyesült Királyságban. A statisztikák azt mutatják, hogy a szigetországnak évente körülbelül 80 ezer idénymunkásra lenne szüksége ahhoz, hogy a friss zöldséget-gyümölcsöt betakarítsa és a szállításhoz előkészítse.

Idén a koronavírus elleni védekezés miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően a becslések szerint a fent említett 80 ezer külföldi idénymunkásnak csupán a 30%-a fog idén Nagy-Britanniába utazni és munkát vállalni, a jövőt illetően pedig teljes a bizonytalanság. Az University of Lincoln intézményében tanító Simon Pearson, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák professzora szerint ez komoly zavarokat okozhat több piaci szektorban is, így például a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása terén is.

Míg az olyan kezdeményezések, mint a „Pick for Britain” az emberi munkaerő hozzáférhetőségét próbálják javítani, most itt egy remek lehetőség a brit mezőgazdasági-élelmiszeripari szektornak és a technológiai ágazat szereplőinek arra, hogy együttműködve felgyorsítsák a robotika és az automatizálás fejlődését

– mondta Simon Pearson.

A professzor azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia számos kiváló szakemberrel rendelkezik a robotika és az automatizálás területén, akik már egy ideje dolgoznak a fennálló helyzet lehetséges megoldásain. A konzorcium azt szeretné, ha ezek közül a működőképes elképzelések minél hamarabb a gyakorlatban is bevethetővé válna.

Ali Capper, az NFU Kertészeti és Burgonya Tanácsának egyik tagja elmondta, hogy ez a konzorcium kiváló kezdeményezés, amelyet már jóval korábban életre kellett volna hívni. A szakember szerint a termelőknek folyamatos kihívást jelent az idénymunkások hozzáférhetősége és ezek alkalmazásának költségei is, ráadásul a helyzetet előbb a Brexit, most pedig a koronavírus-járvány is súlyosbította

Jelenleg a Föld számos országa kénytelen megküzdeni az idénymunkások hiánya okozta nehézségekkel. Örülök neki és büszkévé tesz, hogy létrejött ez a konzorcium és energiát fektet abba, hogy felgyorsítsa a robotikai rendszerek elterjedését a zöldség-gyümölcs ágazatban

– mondta Ali Capper.

És hogyan tervezi a konzorcium kezelni a munkaerőhiányt? Az elmondások szerint a kezdeményezés jelenleg öt területre fókuszálja a figyelmét és az erőforrásait:

 • Az együttműködés ösztönzése a robotikai, a mérnöki és a mezőgazdasági közösségek között.
 • Megfelelő források biztosítása az új koncepciók és prototípusok fejlesztéséhez.
 • A mezőgazdasági-élelmiszeripari szektoron belüli és kívüli szakemberek felvétele, hogy segítsenek a koncepciók kidolgozásában.
 • Az új robotok kipróbálása az önkéntesen jelentkező gazdaságokban.
 • Olyan ipari tervezőmérnökök és gyártók keresése, akik képesek legyártani az elfogadott robotokat és automata rendszereket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu