Őrület: ennyit keres egy profi agrárgépész Magyarországon

Őrület: ennyit keres egy profi agrárgépész Magyarországon

Akár nettó 450 ezer forintot is megkereshet egy hónapban egy agrárgépész Magyarországon, nem véletlen tehát, hogy az utóbbi években 70 százalékkal nőtt azon fiatalok száma, akik ezt a szektort választják - tájékoztatta a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) az agrárszektor.hu-t. A szakma ugyanakkor még közel sem telített, Nógrád, Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyében ugyanis még az országos átlaghoz képest is nagyobb hiány van ezen szakemberekből, pedig a statisztikák szerint a Dunántúlon jellemzően nagyobb fizetésekre számíthatnak az agrárgépész szakmában elhelyezkedők.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy azt korábban az agrárszektor.hu megírta, öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész (mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus, gépésztechnikus) szakmát választó diákok száma Magyarországon. Számszerűsítve ez annyit tesz, hogy míg a 2014/15-ös tanévben országos szinten csupán 1284 diákot vettek fel az említett szakmák valamelyikébe, addig a 2017/2018-as tanévben ez a szám 2526-re emelkedett, a 2018/2019-es tanévre pedig már 3584 diák döntött az agrárgépészet mellett - tudta meg lapunk a MEGFOSZ-tól.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek, és a természet közelsége miatt választják a mezőgazdasági pályát, és habár a keresetek országrésztől és munkáltatótól függően nagyon eltérőek, de manapság nettó 250 és 450 ezer forint között mozognak az agrárgépészként dolgozók fizetései - tudtuk meg a szövetségtől. Hozzátették, a szakma még közel sem telített, de az érdeklődő fiatalok száma dinamikusan növekszik, és ahhoz képest, hogy mekkora hiány volt a munkaerőpiacon agrárgépészekből, ez a helyzet mostanra mérséklődött. Talán nem meglepő, de a jelentkező diákok mindössze 10 százaléka nő, aminek az lehet az egyik oka, hogy a hölgyek a mezőgazdaságon belül inkább az állattenyésztésben helyezkednek el. 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vannak-e arról statisztikák, mely régiókban keresnek jobban az agrárgépészek, illetve mely megyékben van belőlük a legnagyobb hiány. A MEGFOSZ tapasztalatai alapján, a nyugati országrészben jellemzően jobban keresnek az agrárgépészek, ez azonban nem azt jelenti, hogy a keleti országrészben minden agrárgépész kevesebbet keres, mint a Dunántúlon, hiszen a fizetések nagyban függnek az adott munkáltatótól, munkakörtől és pozíciótól. Érdekes azonban, hogy a fentiek ellenére a legnagyobb hiány Nógrád, Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson megyékben van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?