2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Gépek

Ugrott Orbánék kiváló energetikai besorolású ócsai telepe

Habár fél évvel ezelőtt a kormány a lehető leginkább energiatakarékos megoldással tervezte a bedőlt devizahitelesek házainak felépítését Ócsán, most úgy tűnik, a megvalósítás elmarad, illetve változik - írja a hvg.hu.
 
 

Egy szerdán megjelent kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis a kabinet azzal egészíti ki az épületek energetikai besorolását előíró korábbi szabályokat, hogy mégsem kell tanúsítványt kiadni a bedőlt adósok lakhatását biztosító tulajdonosváltás és bérbeadás esetén.

Ezen kívül változás még, hogy nem csak az ócsai telepre, hanem a bedőlt adósok lakásaira sem kell majd energetikai tanúsítványt kiadni. Ezeket amúgy a Nemzeti Eszközkezelő veszi meg a bankoktól.

A fél éves ötlet eredetileg Orbán Viktortól származott, a kabinet pedig augusztusban döntést hozott, miszerint Ócsa-Alsópakony régióban, állami földterületen ötszáz, kiváló energiahatékonyságú, 40-80 négyzetméteres házat épít fel a bajba jutott devizahiteleseknek, ahova megújuló energiára épített fűtést tervezett, energiaerdővel.

A koncepciót aránytalanul költséges mivolta miatt megváltoztatták, hiszen az egy házra jutó átlagos építési költség akár a 30 millió forintot is elérte volna. Szaló Péter, a Belügyminisztériumnak az ócsai telepért felelős helyettes államtitkára elmondta, az A+ besorolás helyett a B besorolás mellett döntöttek, majd hozzátette, a magyar épületek többsége D, illetve annál is rosszabb minősítésű.

A jelenlegi kormányrendelet-módosítással viszont az Ócsára tervezett devizahiteles telep energetikai tanúsítvány hiányában akár gyenge minőségű is lehet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu