Meglépte a nagy mezőgépgyártó: nem akárhogy csökkentették kiadásaikat

Meglépte a nagy mezőgépgyártó: nem akárhogy csökkentették kiadásaikat

agrarszektor.hu
A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt. Nagyságrendileg 10 százalékos megtakarítást hozott az energiafelhasználásban a CLAAS Hungária Kft. törökszentmiklósi telephelyén a vállalat által szállított hálózatfelügyeleti rendszer és eszközök.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A projekt 2018-ban indult, kezdetben az energiafogyasztást mérő berendezések és az energiafogyasztás felügyeletét ellátó rendszer (EcoStruxure Power Monitoring Expert - PME) telepítését végezték el, azonban a kedvező tapasztalatok hatására a cég további funkciókat és mérőeszközöket vásárolt. Jelenleg a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vállalkozás törökszentmiklósi gyárában az áramfelhasználás mellett a szennyvíz, víz, sűrített levegő, gáz és hőmérséklet mérése, illetve felügyelete is megvalósult - írj a Schneider Electric közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt 10-15 évben folyamatosan és nagyon gyorsan fejlődött a CLAAS Hungária Kft., szinte minden évben volt átalakítás vagy bővítés, hogy alkalmazkodni tudjunk a vevői igényekhez. Ahhoz azonban, hogy pontosan lássuk, mennyire tudjuk még bővíteni a törökszentmiklósi telephelyünket, tudnunk kellett, hogy az általunk használt transzformátorok mennyire vannak kiterhelve. Emellett voltak hálózati problémáink is és tisztán akartuk látni, hogy külső tényezőre vezethetők vissza a gondok, vagy belül van baj. Amikor elkezdtük a projektet, több megoldásszállítóval is egyeztettünk és a Schneider Electric csapata már az első prezentáción nagyon meggyőző volt, tetszett maga a szoftver, illetve pozitív élmény volt számunkra az is, hogy egyből azon gondolkoztak, hogy mit lehet használni a meglévő eszközeink közül, ami értelemszerűen költségmegtakarítást jelentett számunkra

- mondta el Bartus Roland, a CLAAS Hungária létesítménygazdálkodási villamosmérnöke.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a gáz ára rendkívüli mértékben megdrágult, igencsak kifizetődő, ha egy vállalkozás szabályozni tudja fűtési célú gázfelhasználását. Ehhez a megfelelő mérőeszközök mellett a Schneider Electric, a CLAAS és a rendszerintegrátori feladatokat ellátó GÉPautomatika Kft. szakembereinek közös gondolkodására is szükség volt, és sikerült kidolgozni egy olyan megoldást, amely lehetővé tesz időalapú programozást, de akár azt is, hogy a valós hőmérsékletnek megfelelően reagáljon a rendszer, a fűtéssel kapcsolatos információkat pedig a PME tárolja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Schneider Electric-kel való együttműködés nagyon komoly előnyöket hozott, az energiafelhasználásunk esetében például 10 százalék körüli megtakarítást értünk el. Ráadásul míg előzetesen kétéves megtérüléssel számoltunk egy-egy fejlesztés során, a valóságban egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlő rendszer például egy fűtési szezon alatt. Mi azt az elvet követtük, hogy az egyes fejlesztések által visszahozott pénzből bővítettük folyamatosan a rendszert és a kezdeti, 9 műszerre épülő megoldás után ma már ott tartunk, hogy az üzemünkben az ezres nagyságrendet közelíti a kihelyezett műszerek és a mérési pontok száma

- tette hozzá Bartus Roland.

Címlapkép forrása: Schneider Electric

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?