Óriási áttörést hozhat a mesterséges intelligencia a gyümölcsösökben

Óriási áttörést hozhat a mesterséges intelligencia a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
A skót National Robotarium kutatói egy nemzetközi csapattal közösen kifejlesztettek egy olyan algoritmust, ami segít előre jelezni, hogy az adott évben milyen terméshozam várható a gyümölcsfákon. A mesterséges intelligencia a fákon lévő virágokat számolja meg olyan képek alapján, amiket akár egy okostelefonnal is el lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy a rendszer képes hónapokkal a betakarítás előtt megmondani hogy a gazdák mennyi termésre számíthatnak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Fernando Auat Cheein, a kutatás vezetője szerint azért hozták létre az algoritmust, mert a gazdák gyakran még mindig manuális módszerekkel próbálják meg megbecsülni, hogy mennyi terményt tudnak betakarítani, a hibás becslés mértéke pedig igen magas lehet. A fejlesztés azonban más szempontból is hasznos lehet. Jelenleg a globális vízfogyasztás mintegy 70 százalékáért a mezőgazdaság felel, ám ennek csupán nagyjából fele az, ami valóban hasznosul. Az emberi fogyasztásra termesztett zöldségek és gyümölcsök esetében szintén 50 százalékos a veszteség. A virágszámláló mesterséges intelligencia ezen a problémán is segíthet: a víz és a műtrágya felhasználásán javítva növelhető a hozam és csökkenthető a pazarlás mértéke - írja a hvg a The Next Web alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatócsapat egy spanyolországi gyümölcsösben őszibarackfákon végezte a tesztjeit. Tájékoztatásuk szerint az általuk kifejlesztett rendszer 90 százalékos pontossággal tudta megbecsülni a terméshozamot, míg a gazdálkodók előrejelzése csak 50-70 százalékos pontosságot mutatott. A tudósok úgy vélik, hogy a jövőben almával, körtével és cseresznyével is érdemes lenne elvégezni a tesztelést.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?