Ez a jövő? Nem is hinnéd, milyen műanyagot hoztak létre a kutatók

Ez a jövő? Nem is hinnéd, milyen műanyagot hoztak létre a kutatók

agrarszektor.hu
Japán kutatók olyan műanyagot fejlesztettek ki, amely tengervízben órák alatt lebomlik. Ez a találmány potenciális megoldást kínál az óceánokat szennyező és a vadvilágot károsító modern kori problémára - tudósított a Reuters.

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

A RIKEN Emergent Matter Science Center és a Tokiói Egyetem kutatói szerint az új anyag sokkal gyorsabban bomlik le, mint a korábbi biodegradálható műanyagok, és nem hagy hátra maradványokat. A Tokió közelében található Wako városban működő laboratóriumban a kutatócsoport bemutatta, hogy egy kis műanyagdarab körülbelül egy óra keverés után teljesen eltűnik egy sós vizet tartalmazó edényben. Bár a csapat még nem részletezte a kereskedelmi forgalomba hozatal terveit, Takuzo Aida projektvezető elmondta, hogy kutatásuk jelentős érdeklődést váltott ki, többek között a csomagolóipar szereplői részéről is.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a műanyagszennyezés 2040-re megháromszorozódhat, ami évente 23-37 millió tonna hulladékot juttat a világ óceánjaiba. Takuzo Aida úgy fogalmazott,

a gyermekek nem választhatják meg, hogy melyik bolygón fognak élni. Tudósként kötelességünk biztosítani, hogy a lehető legjobb környezetet hagyjuk rájuk.

Az új anyag ugyanolyan erős, mint a kőolaj-alapú műanyagok, de sóval érintkezve eredeti összetevőire bomlik. Ezeket az összetevőket a természetben előforduló baktériumok tovább tudják bontani, így elkerülhető a vízi élőlényeket károsító és az élelmiszerláncba bekerülő mikroműanyagok képződése. Mivel a talajban is jelen van só, egy körülbelül öt centiméter méretű darab több mint 200 óra alatt bomlik le a szárazföldön.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01