Útmutató az egyszerű paprikatermesztéshez

agrarszektor.hu
A paradicsom mellett a paprika talán a másik legnépszerűbb növény a kertekben. Termesztése szintén nem bonyolult, elég itt is csak a fő alapszabályokat betartanunk, és a lecsó egyik fő alapanyaga egész nyáron a rendelkezésünkre áll majd.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Elmúltak a májusi fagyok, valószínűleg már elérték az 5-6 lombleveles állapotot a paprika palántáink, így itt az ideje, hogy kiültessük őket. Ha magról vetettük őket, azt mindig március végén, április elején tegyük meg, és mindig figyeljünk arra, hogy jó minőségű, megbízható helyről, ha lehet kertészetből beszerzett vetőmagokat használjunk. Ha palántát vásároltunk, azt is szakboltból szerezzük be, és mindig erős, zömök növényeket válasszunk.

A magokat meleg, 22-26 °C-on, kellő fény és víz mellett csíráztassuk.

A palánták kiültetése előtt néhány héttel érdemes folyamatosan szoktatnunk őket a szabad levegőhöz, ezért néha tegyük ki őket szélmentes, félárnyékos helyre. A növényeket szélárnyékos helyre ültessük ki. Nem szükséges annyira mély árokba tennünk őket, de a gyökérzetet bőven lepje el a föld. A paprikának nagy a hő- és fényigénye, ezért legalább napi 6 órában kapjanak napsütést a növények.

A paprika talaja igényli a bőséges komposztot, szerves trágyát és a mulcsréteget. Nehezen viseli a tömörödött talajt, locsolás vagy eső után lazítsuk fel mindig a talaját. Árnyékos helyen hajlamos a megnyúlásra a növény, ekkor a termés is nehezen kötődik.

Szüksége van a megfelelő mennyiségű, és rendszeres öntözésre, ugyanakkor a túlzott locsolást nehezen viseli, eldobja virágait, és lepotyognak a termései, ezért kis adagokban öntözzük.

Ha tehetjük, alkalmazzunk csepegtető hálózatot, mert ezzel közvetlenül a gyökerekhez tudjuk juttatni a vizet, és a tápelemeket.

A megfelelő trágyázására mindig figyeljünk oda. Ha lerúgja a termését a növény, vagy egyáltalán nem hoz virágot, akkor valószínűleg túl sok nitrogént kap, ha viszont torz terméseket hoz, akkor keveset. Ha a növény a virágait dobja le, akkor vagy túl hideg, vagy túl meleg van, ugyanis a paprika érzékeny a szélsőséges időjárásra. A bimbók hiányát is okozhatja a nitrogén túltáplálás, de a szélsőséges időjárás is. Kiültetés után 2 héttel a kiterjedt gyökérzet kialakításához foszforra, és egyenletes öntözésre van szükség, hogy minél mélyebbre hatoljanak a gyökerek. Ha folytonnövő fajtát ültettünk, neveljük kordonosan, ha pedig determinált a paprikánk, rakjunk mellé mindig karót. Ha megjelennek hónaljhajtások a növényen, azokat mindig távolítsuk el.

A termések megjelenésekor is érdemes trágyáznunk a növényeket. Termését soha ne tépjük, mindig késsel vagy ollóval vágjuk le, így nem törnek el a hajtások. Szedés után minden esetben öntözzük be a növényeket, hogy a még nem érett termések rendesen tudjanak tovább fejlődni.

A szélsőséges időjárásra reagálhat úgy a növény, hogy a terméseken lilás csíkok, sávok jelennek meg a csúcstól elindulva.

Ezt antociános elszíneződésnek hívjuk. Ez ellen nem nagyon tudunk mit tenni, a termés ettől még finom és jó minőségű lesz, csak a színében lesznek változások.

A nitrogénhiányt úgy ismerhetjük fel, hogy az alsó levelek sárgulni kezdenek, és a hajtások növekedése lassabb lesz. A foszforhiányos paprika növekedésében visszamarad, vékony szárat növeszt, későn virágzik. A kálium hiánya esetén a levélzeten a főerek és az ereket határoló levélszövet kisárgul. A kalciumhiányt pedig legtöbbször a kalcium nehezen felvehető volta okozza, és a legjellemzőbb tünete a csúcsrothadás betegség.

A növényvédelem során figyeljünk a levéltetvek, tripszek, és az atka megjelenésére is. Jó megoldás lehet, ha a természetes ellenségeik betelepítésével próbálkozunk. A bagolylepke és hernyója is komoly károkat okozhat, így ellenőrizzük gyakran a növényeinket.

Számtalan paprika fajta és típus közül választhatunk már, felhasználás, szín és íz alapján is választhatunk fajtát. Hogy pontosan milyen típusok népszerűek, milyen lehetőségeink vannak, a hétvégi cikkünkből kiderül!

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?