2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Kisokos a leanderek szerelmeseinek

agrarszektor.hu
A leander, habár mediterrán növényről van szó, szinte minden kert udvarán megtalálható Magyarországon is. Akár az 1,5-2 méteres magasságot is elérheti, de a mi éghajlatunkon a telet nem élné túl a szabadban. Ez az oka annak, hogy a hideg idő közeledtével érdemes melegebb helyre vinnünk a növényt. Nem csak a teleltetésre, de az átültetésre és öntözésére is érdemes odafigyelnünk, a leander-kisokosból pedig most minden praktikát megtudhatunk erről a tengerparti növényről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A leander fénykedvelő növény, amely a hőséget is nagyon jól tűri. Ha lakásba tesszük, érdemes déli fekvésű ablakot választanunk, először azonban inkább félárnyékos helyre tegyük, hogy fokozatosan szokjon hozzá a napsütéshez. Mivel nagyon szereti a napot és a meleget, ezért egy hónap szoktatás után már tegyük át egy olyan helyre, ahol reggeltől estig kap napfényt.


A leander nagyon vízigényes, de teleltetéskor elegendő, ha csak mérsékelten öntözzük, és figyelünk arra, hogy ne száradjon ki a földje. Ilyenkor érdemes inkább reggelente öntözni, mert estére már lehűl a levegő és megfázhat a növény. Nyáron azonban akár napi kétszer is locsolhatjuk, viszont ilyenkor már inkább este öntözzük meg, és hagyjuk, hogy reggelre felszívja a vizet a növény.

EZ IS ÉRDEKELHET
Reggel, ha már száraz a föld teteje, adjunk neki még egy kis vizet, és öntsünk a tálkájába is egy keveset. Fontos, hogy soha ne hideg vízzel locsoljuk meg a növényt, mert a hideg víztől besárgulhatnak és lehullhatnak az alsó levelek. Teleltetés alatt a pangó víz a gyökér gombásodásához vezethet, ezért ilyenkor nagyon figyeljünk az öntözésre.

Növényvédelmi kérdések
A levelek fonákán az apró, kerek foltok a pajzstetvek támadását jelzik, ami a ritkán szellőztetett, meleg és párás levegőjű teleltetéskor gyakran előfordul. Ezek a kártevők elszívják a levelek hasznos nedveit, ezért mielőbb védekezni kell ellenük. Természetes módon úgy távolithatjuk el őket, ha fogunk egy vödör vizet, felveszünk egy rostos kesztyűt és megpróbáljuk óvatosan ledörzsölni a levélről a tetveket. Az üvegházi molytetű petéi könnyen letörölhetőek a levélről, illetve nagy segítség lehet még a levelek gyakori öntözése. A takácsatkák is megtámadhatják növényünket, ezt a leveleken látható apró fehér szívogatás nyomokról ismerhetjük fel, a levelek fonákán pedig hálószerű szövedék is előfordulhat. Ilyenkor a károsított hajtásokat vissza kell metszeni, a növényt lepermetezni atkaölő szerrel, majd 8-10 nap múlva a permetezést meg kell ismételni a levelek mindkét oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET
A leander az előző évi hajtásokon virágzik, szaporítani legegyszerűbben hajtásról tudjuk. Érdemes ezt tavasszal megtennünk, mert ilyenkor amúgyis visszavágjuk a leandert. Így lesz ideje megerősödni a növénynek, és a teleltetést is könnyen átvészeli majd.

Legjobb, ha már virágzó ágvégről vágunk le hajtást. A hajtás alját vágjuk le ferdén, mert így könnyebben gyökeresedik majd, ezután rakjuk egy befőttes üvegbe, amelybe töltsünk vizet. A vizet érdemes 2-3naponta cserélnünk, és az üveget mindig jó meleg helyre tegyük. 4-8 hét alatt már elég dús gyökérzetet növeszt, és földbe ültethetjük.

A leander minden része mérgező, megenni nem szabad, halálos az emberre és állatra nézve egyaránt. Ezért metszésekor, átültetéskor mindig viseljünk kesztyűt.

A leander ugyan jól tűri a hideget, de 2-6 fokos hőmérsékletnél már rakjuk el a növényeket pihenni. Téli helyén is legyen minimum 5 fok, ez az ideális számára. Melegre és napsütésre ilyenkor már nincs szükségük, mert ilyenkor pihennek és vegetálnak, ezért lehet őket a pincébe is rakni. Ha csak 10-15 fokos helyen tudjuk telelteni, kevesebbet locsoljuk őket. Minimális fény, hűvös, páradús környezet a legideálisabb a növényeknek. Öntözni teleltetéskor is szükséges, nem száradhat ki a földje.

A leander bármikor átültethető, de a tavaszi átültetés a leggyakoribb, amikor már estére sem kell a növényt fagymentes helyre vinni. Ha a növény gyökerei teljesen átszőtték a földet, szinte nem maradt termőközege, eljött az átültetés ideje.

Ajánlott évente átültetni a leandert. Amíg a növények kicsik, ez könnyen megoldható. Későbbb, ha növényeink nagyobbak lesznek, elegendő kétévente átültetni azokat. Ha már annyira nagyok, hogy átültetni sem tudjuk, akkor is legalább a felszíni talajt mindig cseréljük le.

Ha átültetjük, a cserép mindig legyen akkora, hogy a gyökér kényelmesen elférjen benne. Átültetés után a növénynek keressünk olyan helyet, ahol nem éri eső, mert az esőcseppek összeragasztják a sziromleveleket, amelyek ezután már könnyen megbarnulnak.

Laza, jó vízáteresztő földet használjunk. Teleltetés előtt csak abban az esetben ültessük át, ha már kevés föld van a növényen, és kilátszik a gyökér. Tavaszi átültetéskor igazi marhatrágyával dúsíthatjuk a növény földjét, ha ez nem elérhető, akkor tápoldatozzuk, de ez minden esetben szükséges.

Hetente egyszer érdemes tápoldatozni. Tavasszal, átültetés után egy-két hónappal érdemes elkezdeni és egészen kora őszig ajánlott tápoldatozni, ősszel csak ritkábban. A telelés ideje alatt egyáltalán ne adjunk neki tápoldatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31