Spórolj a költségeken: építs víztakarékos kertet

agrarszektor.hu
Rengeteg költséget levehet a kertészek válláról, ha spórolni tudnak a vízköltséggel a kiskertben. A víztakarékos kert kialakítása sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák, és nem feltétlenül a kavicsos területek növelésére, illetve a szárazságtűrő, sivatagi növények ültetésére korlátozódik. Mutatunk néhány hasznos ötletet, amelyekkel te is kialakíthatod otthon saját víztakarékos kertedet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertben a vízmegtakarítás nem csak a sivatagi növényekre és a kavicsos területekre korlátozódik. Ráadásul még a zöldség- és virágkertek is hasznosíthatják a víz megőrzéséhez használt néhány módszert a kertben. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Xeriscaping

Ennél a módszernél a szárazságtűrő növényekre épülő kertkialakítás van a fókuszban. A magyar névvel még nem rendelkező irányzat középppontjában az öntözést, gondozást alig igénylő növényfajtákból összeállított kert áll. Ez a módszer tökéletesen alkalmas a víz megtakarítására a kertben, az alacsony vízigényű növényekkel ugyanis minimálisra csökkenthető a vízhasználat. Érdemes a szárazságtűrő növények mellé őshonos növényeket is ültetni, ugyanakkor több felmérés is bizonyította, hogy a helyi, szárazságtűrő füvek használatával a gyep vízigénye akár a felére csökkenhet.

Ültess szárazságtűrő növényeket

Bár hagyományosan a sivatagi növényeket tartjuk szárazságtűrőnek, nem ők az egyetlenek. Vannak olyan szárazságtűrő növények, mint a díszfüvek, gyógy- és fűszernövények, amelyeknek szintén nagy hasznát vehetjük. A legjobb módja annak, hogy megfelelő szárazságtűrő növényeket találjunk az, ha a házunk körüli területet járjuk körbe, és onnan merítünk ötletet, ott ugyanis olyan fajták fejlődnek, amelyek jól bírják majd a kertünk éghajlatát. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az évelő növények általában sokkal jobban bírják a szárazságot, mint az egyévesek.

Használj talajtakarót a kertben

A talaj nedvességtartalmának megőrzése és a szükséges öntözés mennyiségének csökkentése érdekében a több vizet igénylő növények köré a sűrűn használt talajtakaró a jó megoldás. Sok kertész használ mulcsot a fű vagy kavics helyett. A természetes mulcs elnyeli a vizet, segít megőrizni a talaj hűvösségét, és a párolgás révén csökkenti a vízveszteséget.

Gondoskodj róla, hogy egészséges legyen a kert talaja

Minél egészségesebb a kertünk talaja, annál jobban megtartja a vizet olyan módon, amely a benne lévő növények számára előnyös. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a jó vízelvezetést úgy végezzük, hogy a vizet lefelé, nem pedig el- vagy kiengedjük. Emellett figyeljünk arra is, hogy ha nem kapálunk egyfolytában, akkor a föld mélyebb rétegeit nem szárítjuk ki, így elég csak annyiszor, amennyiszer tényleg szükség van rá.

Tippek a víz megőrzéséhez a kertben

Ha a reggeli vagy az esti öntözést választjuk a délutáni helyett, illetve a talajhoz közel öntözünk, akkor jelentősen csökkenthetjuk a párolgást, és sokkal ritkábban fordulnak majd elő gombás vagy egyéb fertőzések a kertünkben. Azzal is jelentősen csökkenthetjük a vízhasználatot, ha az árnyékkedvelő növényeket valóban árnyékban tartjuk. Illetve érdemes gyűjteni az esővizet is, az eső ugyanis ingyen van, és a növények is jobban szeretik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02