Rengetegen hibáznak ültetéskor: vigyázz, ez a baki akár a növény életébe is kerülhet

Rengetegen hibáznak ültetéskor: vigyázz, ez a baki akár a növény életébe is kerülhet

agrarszektor.hu
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kavicsot, vagy más durva anyagot tesznek az edények aljára a növények ültetésekor, majd erre teszik rá a földet. A legtöbben nem is gondolnák, mekkora károkat okozhatnak így a növénynek, sőt, ez a baki sok esetben akár végzetes is lehet. A különböző anyagok cserép aljára történő helyezése rontja ugyanis a talaj vízelvezetést, és gyökérrothadáshoz vezethet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bizony nem ritka, hogy ültetéskor vannak, akik kavicsot vagy egyéb durva anyagot tesznek a cserép aljára, és csak erre teszik rá a földet, amelybe a növény kerül - balconygardenweb.com. A legtöbben azt gondolják, ezzel javíthatják a talaj vízelvezetését, - talán azért, mert így nem tömörül be a cserépbe a föld - pedig ez egy óriási nagy tévedés. Az igazság az, hogy ezzel éppen, hogy rontjuk a vízelvezetést, ráadásul sok esetben ez a lépés gyökérrothadáshoz, végül akár a teljes növény pusztulásához vezethet. Ha logikusan átgondoljuk, a kavicson simán csak átfolyik majd a víz, ahelyett, hogy még akár napokig nedvesen tartaná a növény földjét. 

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A megfelelő vízelvezetés valóban fontos, de ezt semmilyen esetben sem kaviccsal kell megoldani. Egyesek szerint a kavicsok a cserép alján akár túlöntözéshez is vezethetnek, hiszen így ahelyett, hogy elfolyna a felesleges víz, megragad a kavics és a talaj között, ami sem a gyökereknek, sem a növénynek nem tesz jót. Az biztos, hogy egyik szakember, illetve sem tanulmány sem javasolja a kavics alkalmazását ültetéskor. Ha mindez nem lenne elég, a kavicsok ráadásul rengeteg helyet elfoglalnak a cserépben, amelyet a növénytől, a gyökerektől és a talajtól vesznek el. Ráadásul a sok kavicstól csak nehezebbek lesznek a cserepes növények, így például sokkal nehezebb lesz majd mozgatni őket. 

A legjobb, amit ültetéskor tehetünk, ha kizárólag megfelelő, cserepes növényekhez való földkeveréket vásárolunk, nincs szükség különböző vízelvezető rétegekre, így kavicsra sem. Ha tényleg tartunk attól, hogy a talaj majd alul kimosódik öntözéskor, akkor tegyünk egy réteg papírtörlőt a cserép aljára a lyukak felé. A legfontosabb azonban az, hogy bármit is ültetünk a cserépbe, mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés, vagyis legyen elegendő lyuk az edény alján, ahol a felesleges folyadék elfolyhat majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?