Veszélyes betegségek tizedelik a magyarok kedvenc dísznövényét: pedig egyszerű a védekezés

agrarszektor.hu
A balkonok és a kiskertek talán legnépszerűbb dísznövénye, a muskátli valószínűleg azért lett ennyire elterjedt, mert gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, elegendő ugyanis csak néhány apróságra odafigyelnünk ahhoz, hogy akár egész nyáron virágozzon. A virágok nevelésének egyik legfontosabb pontja a növényvédelem, a három legnépszerűbb betegség ugyanis pillanatok alatt kipusztíthatja a muskátlinkat, ha nem cselekszünk időben. Összegyűjtöttük mivel védekezhetsz a baktériumos rothadás, a muskátlirozsda és a botrítiszes betegség ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy azt a Kiskertbloggeren már korábban megírtuk, a muskátli gondozása viszonylag egyszerű, ültetéskor és gondozásakor azonban néhány dologra érdemes odafigyelni. Ilyen a megfelelő virágföld vásárlása, illetve az öntözés és a virágok elhelyezésének fontossága. A muskátli megfelelő neveléséhez hozzátartozik a növényvédelem is, ezért összegyűjtöttük a három leggyakrabban előforduló betegséget, amelyek ha nem figyelünk eléggé, képesek kipusztítani az összes virágunkat. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A Xantomónászos betegség, vagyis a baktériumos rothadás a muskátli egyik legveszélyesebb ellensége. Magas hőmérsékleten és magas páratartalom mellett járványszerű fertőzést okoz, és ha nem veszik idejében észre, akkor néhány hét leforgása alatt az összes egy helyen tartott muskátlit kipusztíthatja. A betegség jellegzetes tünete, hogy a levélen kör alakú vizenyős foltok keletkeznek, amelyek összeolvadnak erekkel határolt foltokká, ezt követően pedig a levél elszárad, majd lehullik. A száron is kialakulhat, valamint a dugvány talpán keresztül is fertőzhet. Amennyiben fellép, a tövet azonnal távolítsuk el, mert a beteg növény nedve nagy veszélyforrás az egészségesekre nézve. Ha szükséges védekezzünk, és réz-hidroxid vagy réz-oxiklorid hatóanyag tartalmú gombaölő szerekkel végezzük el a permetezést. 

A muskátli gombás betegségei közül a legfontosabb a muskátlirozsda, ami csak álló muskátlin fordul elő. Tünete a levelek színén jelentkező sárga, körkörös folt, a fonákon pedig barna spóratelepek. A betegség következtében a levelek elszáradnak, lehullanak, a növény felkopaszodik. A fertőzés ott terjed el, ahol a növények sűrűn állnak és buja növekedésük miatt a levelek - eső és öntözés után - sokáig nedvesek maradnak. Ezért kerülni kell a túlöntözést és a túltáplálást. Szükség esetén 7-10 naponként rozsda elleni szerekkel, például réx-hidroxid, réx-oxiklorid, vagy mankoceb hatóanyag tartalmú gombaölő szerekkel végezzük el a permetezést, és folyamatosan távolítsuk el a beteg leveleket.

Borús, párás időszakban veszélyezteti a muskátlit a botrítiszes betegség. A gomba a sárgult, elhalt leveleket, az elnyílt virágokat támadja meg, ha csapadékos, párás az időjárás, és sűrű a muskátlilombozata. A beteg növényi részeken szürke színű penészgyep alakul ki. Legegyszerűbben a növények tisztogatásával, az elöregedett, sárgult levelek és elnyílt virágok lecsipegetésével, megfelelő szellőztetéssel, valamint a felső öntözés mellőzésével védekezhetünk ellene. A permetezésekhez az azoxistrobin, a ciprodinil és a fludioxonil hatóanyag tartalmú gombaölő szerek engedélyezettek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?