Mindent túlélő szobanövények agglegényeknek: ezeket öntözni is alig kell

agrarszektor.hu
Rengeteg emberre jellemző, hogy gyakran megfeledkezik a szobanövények gondozásáról, így azok nem sokáig bírják a lakásban. Akadnak azonban olyan növények, amelyek az árnyékosabb zugokban is jól érzik magukat, minimális öntözést igényelnek, és néhány alapvető, egyszerű szabály, illetve tipp betartásával nagyon sokáig díszítik majd a lakást.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A szobanövények gondozása során az egyik legnagyobb problémát általában az öntözés hiánya okozza. Sok növény ugyanis igényli a folyamatosan nedvesen tartott földet, ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy ne álljanak vízben. Nem minden faj igényel azonban ennyi gondozást, és vizet, összegyűjtöttünk néhányat, amelyek egy agglegény lakásban is kitűnően megállják a helyüket. 

Az egyik ilyen a legénypálma, más néven Zamioculcas, amely mostanában nagyon divatos lett. Egy trópusi, évelő növényről van szó, ami annak köszönheti népszerűségét, hogy szép, fényes leveleivel kitűnő díszítőértéke van, emellett pedig nagyon strapabíró. Legszebben 18-26 fok között növekszik, ami azt jelenti, hogy a hűvösebb helyiségekbe és a túlfűtött lakásokba is alkalmas. A túlöntözést sárguló levelekkel jelzi, ilyenkor érdemes hagyni kiszáradni, és inkább kevesebb vizet adni neki. 

Havonta egyszer lehet tápoldatozni, de ezt akár el is hagyhatjuk. Szereti az erős, szórt fényt, de a nagyon sötét helyeken is jól érzi magát. Nyáron a szabadba vagy erkélyre is kiültethető, de előtte érdemes hozzászoktatni a meleghez a növényt, különben megégnek a levelei. Az átültetésnél figyeljünk arra, hogy szűkebb cserépben jobban fejlődik, de csak akkor ültessük át, hogy ha már alig van földje a növénynek. Vigyázzunk arra, hogy ne kerüljön nagy cserépbe, mert akkor a gyökérképzésre fog koncentrálni, és nem a levélfejlődésre, aminek következtében a levelek elsárgulnak, és lehullanak.

A legénylakások másik kedvelt szobanövénye az anyósnyelv, amely kisebb helyigényű, mégis egy mutatós növény. Rengeteg fajtájra ismert, választhatunk akár csíkosat, de törpét is. Az anyósnyelv nem igényel különösebb törődést, jól tűri a száraz levegőt, a huzatot és a vízmentes időszakokat is. Csupán arra kell figyelnünk, hogy ne öntözzük túl, mert akkor könnyedén elpusztulhat. Elég havonta locsolnunk, de két öntözés között hagyjuk megszikkadni a földjét. Napos helyen, félárnyékban és árnyékban is elél, fényszegény körülmények között azonban megnyúlhat, túl erős fény hatására ugyanakkora a levelei megsárgulhatnak. Átültetni elég 2-3 évente, nyár elején. Vigyázzunk a túlöntözéssel, mert hatására tőrothadás alakulhat ki. A növény levelei és hajtásai egyaránt mérgezőek, allergiás tüneteket válthatnak ki, ezért gyerekektől és állatoktól tartsuk távol. 

Szintén kevésbé igényes, már-már igénytelen növény a kukoricalevél. Eddig nem volt túl népszerű, mert csupán az egyszerű, hosszú levelei díszítenek, kicsi virágai ugyanis elbújnak a levelek tövében, manapság azonban már csíkos levelű változata is ismert. Fényigény szempontjából nagy tűrőképességű, vagyis megfelel számára az egész évben napos, és az egész évben árnyékos hely is. A közvetlen napsütést ezzel szemben nem bírja, mert a levelei megsárgulnak. Ha nincs túl meleg, akkor a gyökerek körüli szárazságot is jól viseli, két dolgot azonban nem szeret a kukoricalevél: ha gyakran átültetik, és ha állandóan vizes a földje. Érdemes időnként lemosni a leveleiről a port, a kártevőkkel szemben azonban ellenálló. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?