Tuti tippek nemcsak kezdőknek: itt hibáznak a legtöbben a muskátli gondozásakor

Tuti tippek nemcsak kezdőknek: itt hibáznak a legtöbben a muskátli gondozásakor

agrarszektor.hu
Nyári virágok terén óriási a választék az üzletek, piacok és kertészetek kínálatában, így nehéz feladatnak bizonyulhat kiválasztani a megfelelő példányokat. Ha strapabíró, könnyen gondozható növény vásárlása a cél, amely napos és félárnyékos helyen is gyönyörűen virágzik, a muskátli kitűnő választás lehet. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nyári virágok királynője, a muskátli áprilistól kezdve számos helyen megtalálható, a faiskolától kezdve a kertészetekig. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői most ismertetik, hogy mire kell figyelni vásárlásakor - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minél dúsabb, annál jobb

Ha már az első naptól kezdve gyönyörködi szeretnénk muskátlinkban, válasszunk olyan növényt, amelynek leveleitől alig lehet látni a földet a cserépben. A dús, erős hajtásokkal rendelkező példányoknak elegendő idejük volt a kertészetben ahhoz, hogy egészséges növényekké fejlődjenek. Az erős lombozat mellett fejlett gyökérzettel is rendelkeznek, mindkettő szükséges a gyors növekedéshez. 

A sok hajtás a nyerő

Ha az a cél, hogy a kert, az erkély vagy a terasz hamar egy csodás, virágzó oázissá váljon, akkor érdemes olyan muskátlit választani, aminek már vásárláskor rengeteg hajtása van. Hogy miért? Mert a muskátli fényigényes növény, amelynek szüksége van a fényre a virágzáshoz. Elnyeli a napsugarakat, és csak akkor kezd el virágba borulni, ha már begyűjtött megfelelő mennyiségű fényt. Ha kevés virágbimbója van, akkor érdemes várni, és reménykedni abban, hogy a következő hetekben sok napsütés éri.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megfelelő mennyiség

A kertészet felkeresése előtt érdemes tudni, hogy hány növényt lehet elültetni a kiválasztott helyen, ugyanis a muskátlinak sok férőhelyre van szüksége a megfelelő növekedéshez. Egy 40 centiméteres ládában kettő, egy 60 centiméteresben három, egy 1 méteresben pedig négy-öt muskátli fér el. Egy 20-25 cm átmérőjű cserép esetében egyetlen palánta elhelyezése az ideális. Fontos: A cserepeknek legalább 18 cm magasnak kell lenniük.

Cserépméret

A megfelelő mennyiségű növények mellett a cserepek méretét is érdemes átgondolni. Egy 11-12 cm-es cserépben megvásárolt muskátli például tökéletesen illeszkedik balkonládákba, míg egy 13 cm-es vagy annál nagyobb átmérőjű cserépben lévő XL muskátli inkább dézsába vagy más nagyobb tárolóedénybe való. Hatdarabos muskátli csomagot csak sok idő és gondozás befektetése mellett érdemes vásárolni. Mivel kevés idejük volt a növekedésre, hetekbe is telhet, mire képesek elérni a nagyobb példányok méretét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mikor érdemes megvenni?

Európában az üvegházak április elejétől tele vannak muskátlival, a legnagyobb választékra pedig május elején lehet számítani. Azonban a növényeket csak akkor ajánlott megvásárolni, amikor éjszakánként már nem fenyegetnek fagyok, és a nappali hőmérséklet is eléri a kétszámjegyű fokokat. Az északi szélességeken ez általában május közepe körül érkezik el.

Nem szabad elfeledkezni a virágföldről és a műtrágyáról!

A muskátli vásárlással egyidőben érdemes jó minőségű virágföldre is beruházni. Egy 80 cm-es balkonládához körülbelül harminc liter komposztra van szükség, míg egy 20 cm átmérőjű cseréphez körülbelül négy literre. Bár a komposztok többsége előtrágyázott, a PfE szakértői azt javasolják, hogy ültetéskor lassan oldódó műtrágyát érdemes használni. Mivel a muskátli tápanyagigénye nagyon magas, ezért az előtrágyázott komposzt csak néhány hétig fedezi a szükségleteiket. Fontos: Ahhoz, hogy a tápanyagellátás az őszi szezon végéig kitartson, 9 hónapos műtrágyát érdemes választani. Ha a hőmérséklet 20 °C fölé emelkedik, a növény általában már hetekkel a trágyázási időszak várható vége előtt felemészti a tápanyagot, és újra kell trágyázni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?