Filléres csodaszer: ki nem találnád, mi mindenre jó a tojáshéj a kertben

Filléres csodaszer: ki nem találnád, mi mindenre jó a tojáshéj a kertben

agrarszektor.hu
Nyakunkon a paradicsomültetés ideje, sokan pedig sajátos módon készülnek a munkálatokra. Óriási népszerűségnek örvend a TikTokon az a videó, melyben tojáshéjak felhasználásával próbálják felturbózni a termesztést és elkerülni a különböző betegségeket. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egész évben gyűjti a tojáshéjat az a népszerű tiktokker, aki nemrég erről egy videóban mesélt követőinek. Az otthonkertbarkács oldalán található felvételen láthatjuk, hogy a paradicsomültetés közeledtével hogyan törik egészen apróra és darálják le a tojáshéjat azért, hogy megakadályozzák a csúcsrothadást a paradicsomoknál. Ha paradicsomtő nem jut elég kalciumhoz, vagy nincs elég kalcium a talajban, vagy annak pH-értéke túl alacsony ahhoz, hogy a növény képes legyen felvenni abból a rendelkezésre álló kalciumot, akkor alakulhat ki ez a betegség. A paradicsom egészséges fejlődéséhez a talaj ideális pH-értékének 6,5 körülinek kell lennie. Ez a pH-szint teszi lehetővé a növény számára a kalcium zavartalan felvételét - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, nem kell más, mint egy papírdoboz, amibe beleszórjuk a tojáshéjakat, majd lábbal széttörjük őket, ezután pedig egy darálóval még apróbbra daráljuk a tojáshéjakat. A kész, ledarált tojáshéjat egy befőttesüvegbe tegyük, amiből minden tőhöz egy evőkanálnyit szórjunk azért, hogy elkerüljük a csúcsrothadást.

Amióta én ezt használom, azóta ilyen problémám nem volt. Előtte mindig belefutottam ebbe a betegségbe

- hívta fel a figyelmet a népszerű tiktokker.

A videós mindenkit arra biztat, hogy alkalmazza nyugodtan a módszerét, mivel így könnyen elkerülhetjük ezt a súlyos betegséget. Ehhez nem kell más, csak pár tojáshéj, amit a fenti mód alapján daráljunk le, és helyezzük a paradicsom tövéhez ültetés előtt. A tojáshéj a fentieken kívül még számos más dologra is kiváló választás lehet. Remekül alkalmazható kártevők irtására, bőrpuhítónak, tisztítószerként vagy madáreleségként is. Emellett, ha rendszeresen keverjük a port az ételeinkhez, könnyedén megőrizhetjük az állóképességünket, mivel a héjban található kondroitin, kollagén, hialuronsav és glükózamin oldják az izommerevséget, csökkentik az ízületi fájdalmakat. A tojáshéj kiváló megoldás lehet a kiskertekben felbukkanó kártevők ellen is. Ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön, akkor megakadályozhatjuk azt is, hogy a csigák lelegeljék a növényeinket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?