Filléres csodaszer: ki nem találnád, mi mindenre jó a tojáshéj a kertben

Filléres csodaszer: ki nem találnád, mi mindenre jó a tojáshéj a kertben

agrarszektor.hu
Nyakunkon a paradicsomültetés ideje, sokan pedig sajátos módon készülnek a munkálatokra. Óriási népszerűségnek örvend a TikTokon az a videó, melyben tojáshéjak felhasználásával próbálják felturbózni a termesztést és elkerülni a különböző betegségeket. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egész évben gyűjti a tojáshéjat az a népszerű tiktokker, aki nemrég erről egy videóban mesélt követőinek. Az otthonkertbarkács oldalán található felvételen láthatjuk, hogy a paradicsomültetés közeledtével hogyan törik egészen apróra és darálják le a tojáshéjat azért, hogy megakadályozzák a csúcsrothadást a paradicsomoknál. Ha paradicsomtő nem jut elég kalciumhoz, vagy nincs elég kalcium a talajban, vagy annak pH-értéke túl alacsony ahhoz, hogy a növény képes legyen felvenni abból a rendelkezésre álló kalciumot, akkor alakulhat ki ez a betegség. A paradicsom egészséges fejlődéséhez a talaj ideális pH-értékének 6,5 körülinek kell lennie. Ez a pH-szint teszi lehetővé a növény számára a kalcium zavartalan felvételét - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, nem kell más, mint egy papírdoboz, amibe beleszórjuk a tojáshéjakat, majd lábbal széttörjük őket, ezután pedig egy darálóval még apróbbra daráljuk a tojáshéjakat. A kész, ledarált tojáshéjat egy befőttesüvegbe tegyük, amiből minden tőhöz egy evőkanálnyit szórjunk azért, hogy elkerüljük a csúcsrothadást.

Amióta én ezt használom, azóta ilyen problémám nem volt. Előtte mindig belefutottam ebbe a betegségbe

- hívta fel a figyelmet a népszerű tiktokker.

A videós mindenkit arra biztat, hogy alkalmazza nyugodtan a módszerét, mivel így könnyen elkerülhetjük ezt a súlyos betegséget. Ehhez nem kell más, csak pár tojáshéj, amit a fenti mód alapján daráljunk le, és helyezzük a paradicsom tövéhez ültetés előtt. A tojáshéj a fentieken kívül még számos más dologra is kiváló választás lehet. Remekül alkalmazható kártevők irtására, bőrpuhítónak, tisztítószerként vagy madáreleségként is. Emellett, ha rendszeresen keverjük a port az ételeinkhez, könnyedén megőrizhetjük az állóképességünket, mivel a héjban található kondroitin, kollagén, hialuronsav és glükózamin oldják az izommerevséget, csökkentik az ízületi fájdalmakat. A tojáshéj kiváló megoldás lehet a kiskertekben felbukkanó kártevők ellen is. Ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön, akkor megakadályozhatjuk azt is, hogy a csigák lelegeljék a növényeinket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?