Csodaszer a kertekben - Sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tej!

agrarszektor.hu
Itt az ideje, hogy ne csak élelmiszerként, konyhai alapanyagként vagy a macskák táplálékaként gondoljunk a tejre. Jó ha tudjuk, hogy a kertekben is érdemes bevetni, mert növényeink biztosan meghálálják majd. Íme hét tipp, hogy mire is használhatjuk a tejet, hogy megőrizzük a növényeink egészségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már tudjuk mire használhatjuk a kertünkben a fahéjat és a tojáshéjat is. Mindkét alapanyag a konyhából érkezik, és egyikről sem köztudott, hogy hasznos tápanyagok lehetnek a növények számára. A tej hasonló élelmiszer, ugyanis nem csak a konyhában, de a kertben is hasznunkra lehet.

1. A tej, mint műtrágya

A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor, pedig az egészségesebb növény nevelésében lesz segítségünkre. Vagyis a tejben lévő tápanyagok nem csak az emberre és az állatokra vannak jótékony hatással, hanem a növényeinket is megvédhetjük vele. Készítsünk oldatot tejből és vízből 1:1 arányban, és ezt a permetet alkalmazzuk növényeinken. Azonban ne használjuk rendszeresen, mert a tejes túlöntözzéssel sokkal többet árthatunk, mint a vizessel.

2. A tej fertőtlenít

A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszőolló fertőtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészről így nem kell káros fehérítőt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat.


3. A tej, mint gombaölő szer

A tejjel a penész és számtalan gombás fertőzés ellen is felvehetjük a harcot. Egy kis vízzel felhígított tejpermet a növények levelein biztosítja, hogy azok védettebbé váljanak a gombákkal szemben. A sikerhez mindössze annyit kell tennünk, hogy összekeverünk egy rész tejet 2-3 rész vízzel, és 10 naponként permetezzük ezt az elegyet a növény leveleire. A legjobb, ha a szezon elején, megelőző intézkedésként alkalmazzuk ezt a permetezést.

4. A tej javítja a talaj egészségét

Érdemes akár a komposztba is raknunk tejet, mert a benne lévű zsírokat és vitaminokat elnyeli a talaj, és ez egészségesebbé teheti a növényeinket is. A tejport szórhatjuk közvetlenül is a talajra, de készíthetünk akár keveréket is a porból víz hozzáadásával. A tejjel, vagy a tejporos oldattal permetezett termőföld minőségibb termést hoz, és a növények a különböző fertőző vírusok és kártevők jelenléte mellett is egészségesebbek maradnak. Ezenkivül a tej javít a talaj víz- és levegőfelszívó képességén is.

5. A tej megvédi a paradicsomot

A paradicsomrothadást általában a kalciumhiány, a száraz talaj vagy a nedvességhiány okozza. Ha kalciumhiányról van szó, és meg szeretnénk védeni a paradicsomot a rothadás és a betegségek ellen, használjunk tejes permetet. Keverjünk össze 1 rész lefölözött tejet 9 rész vízzel, és  fújjuk be a növényünket néhány héten keresztül az oldattal (legalább a nyár közepéig). Így távol tarthatjuk a betegségeket, és olyan paradicsom-fertőzések terjedését gátolhatjuk meg, mint például a dohánymozaikvírus.


6. A tej elpusztítja a kártevő rovarokat

Ha megfelelően alkalmazzuk, akkor a tej segít kordában tartani a levéltetveket, a rojtosszárnyúakat (tripszek) és a takácsatkaféléket is. A lényeg, hogy magas zsírtartalmú tejet használjunk, mert ez káros a kártevők egészségére, így a tejjel permetezett leveleket kevésbé veszik majd célba az apró rovarok.


7. A tej és a melasz keveréke hatékony gyomírtó

A tej és a melasz kombinációja növeli a szükséges cukrok mennyiségét a növényben, és a keverék távol tartja a gyomokat is. Bármilyen tejről is legyen szó - teljes, néhány százalékos, nyers, szárított vagy zsírmentes - a tej az egyik legjobb dolog, amit a kertben használhatunk a táptalaj minőségének és a növények egészségének megőrzése érdekében. A melasszal csak tovább fokozhatjuk a tej hatását, mert táplálja többek között a hasznos mikroorganizmusokat is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?