Eleged van a lehullott falevelekből? Mutatjuk, hogy szabadulhatsz meg tőlük

Nem kis munkát adnak ősszel a lehullott falevelek a kertészeknek, a többség pedig általában a leggyorsabb utat választja, és elégeti vagy kidobja a száraz leveleket. Nem érdemes azonban rögtön eltakarítani és zsákba rakni a faleveleket, mert számos hasznosabb módja is van a felhasználásuknak. Mutatunk néhány tippet, amelyekkel biztosan nem megy kárba a feleslegesnek hitt őszi lomb.

A lehullott falevelek elégetése a legnagyobb pazarlás amit tehetünk, és akkor sem teszünk feltétlenül jót, ha a hasznos szerves anyagot zsákokba gyűjtjük, majd a kommunális hulladék közé tesszük. Számtalan jó megoldás létezik azonban az őszi lomb felhasználására, ilyen akár a falevelek talajba forgatása, vagy komposztként való felhasználása. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel biztosan nem megy kárba az elszáradt falevél.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


1. Komposztáljuk a faleveleket

Az őszi levelek ideálisak a komposztba, ezek a növényi részek ugyanis gazdagok szerves anyagban. Egyszerűen rétegezzük a komposzthalomba a száraz faleveleket felváltva a zöld anyagokkal, mint például a zöldségek, gyümölcsök, gazok, vagy a levágott fű, és időnként forgassuk át, illetve szellőztessük a kupacot, hogy ne rohadjanak be az összetevők. Érdemes arra odafigyelnünk, hogy a diófák és a vadgesztenye fák leveleit csak mértékkel használjuk, mert bennük olyan anyagok vannak, amelyek árthatnak növényeinknek.

2. Készítsünk levélhalmot

Ez a módszer kitűnően alkalmas a talaj javítására, és mindössze a lehullott levelekre van hozzá szükségünk, de földet vagy kész komposztot is keverhetünk hozzá. A rakásnak egy évig kell pihennie, mire felhasználhatjuk, utána azonban kitűnően javítható vele a veteményes vagy a virágágyás talaja, de akár a cserepes virágok földjéhez is adagolhatjuk. 

3. Mehet az ágyásba

Ha nincs lehetőségünk, időnk, energiánk komposztálni, a leveleket közvetlenül a zöldség- vagy gyümölcságyásba is tehetjük. Ilyenkor dolgozzuk be őket megfelelően a földbe és hagyjuk, hogy ott szépen lassan lebomoljanak, ennek köszönhetően ugyanis még az ősz végén feltölthetjük a talajt fontos tápanyagokkal. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha kicsit fellazítjuk a földet mielőtt ráhalmozzuk a faleveleket.

4. Készítsünk belőle mulcsot

Miután felaprítottuk a leveleket, szerves mulcsként is használhatjuk a virágágyásban, a veteményesben, vagy a fák és a bokrok alatt. Egyszerűen terítsük szét a levéldarabokat 5-7 centiméter vastagon, úgynevezett takaróréteget létrehozva, arra azonban figyeljünk, hogy a mulcs ne takarja közvetlenül a szárakat és a töveket. Az apríték megtartja a talajban a nedvességet, hűvösen tartja azt, és megfékezi a gyommagvak többségének csírázását is. Ráadásul a levelek tápanyaggal látják el a talajt bomlásuk közben, az ilyen talaj pedig gazdag a hasznos talajlakókban és mikroorganizmusokban. A mulcsozással ugyanakkor megóvhatjuk a kint maradt növényeket a téli szárazságtól is. 

5. Gyűjtsük össze a leveleket későbbre

Érdemes néhány zsákba összegyűjtenünk egy kevés falevelet még az ősz elején, tavasszal ugyanis nagy hasznát fehetjük. Ilyenkor ugyanis jellemző, hogy pont a barna szerves anyag hiányzik a komposztból, így azonban rendelkezésünkre áll majd az eltett száraz falevél.

6. Aprítsuk fel a lehullott faleveleket fűnyíróval


Egyszerű megoldás lehet, és még a gereblyézést is elfelejthetjük, ha a lehullott faleveleket fűnyíróval aprítjuk fel. Elég csak néhányszor áttolnunk a leveleken a fűnyírót, és a keletkezett apríték a tél folyamán megvédi majd a talajt, valamint tápanyaggal látja el, árnyékolja, és jövőre kevesebb gaz kel majd ki a fűben. Ha hetente egyszer elvégezzük ezt a kerti munkát a levélhullás idején, jövőre a füvünk is sokkal szebb lesz.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Nem kell azonnal kidobni a kerti avart.
Eleged van a lehullott falevelekből? Így szabadulhatsz meg tőlük

Íme néhány tuti tipp a szobanövények öntözéséhez.
Rengetegen hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezek a bakik végzetesek lehetnek