Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényeket a profik

Filléres trükkök paprikatermesztéshez: így turbózzák fel a növényeket a profik

agrarszektor.hu
Sokan szeretjük a csípős ételeket, mondhatni, hogy a chili a vasárnapi húslevesek elengedhetetlen tartozéka. De legyen szó szendvicsekről, köretekről, főételekről és más levesekről, egy kis csípősség mindig jól jöhet. Ráadásul a termesztés sem nehéz, elég néhány dologra odafigyelni, és csak úgy ragyogni fognak a kis paprikáink. Sőt, néhány extra tipp segítségével még jobban fokozhatjuk az erősséget, így garantáltan emlékezetes lesz minden étkezés a chilijeinkkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kétségtelenül egy chilikedvelő nemzet vagyunk, hiszen mindegy, hogy Erős Pistáról, Piros Aranyról, hegyes erősről vagy bármi másról is van szó, a lényeg, hogy csípjen. Nem véletlen, hogy rendkívül népszerűvé vált sok kerttulajdonos számára: fűszeres, mégis enyhén édes íze igen ízletes, de akár a méregerős paprikát is szívesen termesztik. Arról nem is beszélve, hogy számos fajta létezik, és mindegyik tele van fantasztikusabbnál fantasztikusabb ízzel, ráadásul gyönyörű, élénk színekben pompáznak, tehát egyedi megjelenést kölcsönöznek bármilyen kertnek - írja a balconygardenweb. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor tartsuk be az alábbi tippeket, és garantáltan egy kis darab paprika is elég lesz ahhoz a bizonyos húsleveshez, hogy "méreggé" váljon. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

1. Ne csak a paprika legyen "hot"

Az egyik legfontosabb szabály, ha chilit szeretnénk az az, hogy meleg körülmények között termesszük.

2. Válasszunk minél erősebb fajtát

Temérdek paprikaféle közül választhatunk, ezért -bármennyire jók is - ne ragadjunk le a hegyes erősnél és a jalapenonál. Ha már csak az interneten keresgélünk, láthatjuk, hogy milyen sokféle chilivel találjuk magunkat szembe. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk fel bátran egy szakértőt, így egészen biztosan nem lőhetünk mellé.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. A nitrogén fontossága

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a magasabb nitrogénszint növelheti a csípősséget és a termésmennyiséget is.

4. Korlátozzuk a locsolást

Ez az egyszerű trükk valóban működik, azonban nem azt jelenti, hogy a kiszáradás szélére kell lökni őket. A hangsúly azon van, hogy ne öntözzük túl. Amikor már kezd kiszáradni a föld vagy kezdenek lankadni a levelek, akkor kezdhetjük a locsolást.

5. Használjunk Epsom sót

Adjunk hozzá 1 evőkanál Epsom sót (Magnézium-szulfátot) egy gallon vízhez, és öntsük a paprika tövéhez - ezt 3-4 hetente el is végezhetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Ne keverjünk!

Figyeljünk arra, hogy lehetőleg csípősebb fajták mellé csípős, vagy ugyanolyan fajtákat ültessünk, ne gyengébbet. Fontos, hogy elkerüljük a keresztbeporzást, így garantáltan erős lesz a végeredmény! Keresztbeporzásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy pollen egy növényről eljut egy másik növény bibéjére.

7. Kénkedjünk

Ahhoz, hogy a paprika igazán tüzes legyen, adjunk egy kis ként a talajhoz. Ehhez van egy nagyon egyszerű trükk: a paprika elültetése előtt dugjunk egy meggyújtatlan gyufát a lyukba. Mivel a gyufafejek ként tartalmaznak, és olcsón beszerezhetők, ezért ez egy nagyszerű alternatíva lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

8. "Stresszeljük" a paprikáinkat

Igen, jól olvastad, a stressz növeli a kapszaicin mennyiségét a paprikában. Ezt úgy érhetjük el, ha úgymond rosszul bánunk a növénnyel, például vágjunk le egy-egy levelet, sértsük meg picit a szárát. Ez a rovarok és állatok által okozott károkat imitálja, és arra kényszeríti a növényt, hogy több kapszaicint termeljen.

9. Mint a jó bor elv

Hagyjuk, hogy a chilink "megöregedjen". Csakúgy, mint a bor, minél tovább érlelődik a paprika, annál csípősebb lesz. A kapszaicin mennyisége a termésben idővel növekszik, így, ha kicsit tovább hagyjuk érni őket, annál jobb lesz az eredmény. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?