Ne dobd ki a banánhéjat: 5 tipp, hogy mire használhatod a kertben

A legtöbb háztartásában szinte mindennapos élelmiszer a banán, aminek a héja általában a kukákban landol. Kár, mert a kertben nagy hasznát vehetnénk. A kidobásra szánt banánhéjakat megéri inkább összegyűjteni, ugyanis rengeteg tápanyagot juttathatunk ki velük növényeinknek.

Kevesen gondolnák, de a banánhéj olcsó vitaminforrás is lehet a növényeink számára. Azon kivül, hogy az év szinte bármely napján a rendelkezésünkre állhat, nem csak a kert növényeihez, hanem a szobanövényekhez is használhatjuk őket.

1. Készítsünk "növényteát" banánhéjból

Készítsünk teát banánhéjból, de vigyázat, ez nem olyan tea lesz, amely emberi fogyasztásra is alkalmas. A már érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, és két napig áztassuk benne. Szedjük ki a héját a vízből, ha letelt a két nap, és a „banánhéj-teát” öntsük rá növényeinkre. Az oldat tápanyagai jó hatással lesznek a növényekre, felerősítik őket, és újabb lendületet adnak a növekedésüknek.

2. Használjuk fel közvetlenül a kertben

Felhasználhatjuk a friss héjakat is, vagy akár a banántea elkészítése után megmaradt héjat is. Egyszerűen vágjuk fel a héjat 2 centiméteres darabokra, majd helyezzük őket a földbe még mielőtt beültetnénk a növényeket. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy elég mélyre raktuk a banánhéj darabokat, és nem fogják majd akadályozni a növények gyökereinek növekedést. A héj felvágásával egy bomlási folyamatot indítunk el - ahogyan folyamatosan bomlik a banánhéj, úgy engedi ki majd magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.

3. Használjunk banánhéjat a komposztban

A legtöbb ember számára a komposztról a banán jut eszébe először, mint összetevő, ugyanis szinte minden komposzt tartalmaz banánhéjat. Érdemes először a banánhéjjal kezdeni a komposztunk elkészítését, majd ezután hozzáadni az egyéb maradékokat, így létrehozva egy szupergazdag komposztot.

4. Szárítsuk meg a banánhéjat és használjuk műtrágyaként

Szárítsuk ki a héjat, majd vágjuk apró darabokra. Szórjuk meg ezzel a tápanyagokban gazdag porral a talajt mielőtt elültetjük a növényeinket, de akár a növény mellé a föld felszínére is szórhatjuk, hogy ezzel gyorsítsuk a növények fejlődését.

5. Készítsünk ecetet banánból

Figyelem, ez ismét egy olyan oldat lesz, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan. Furcsának tűnhet az ötlet, de a savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez a banánt vízben kell erjeszteni, és az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.

 

Bónusztippek a banánhéj felhasználására:
- Akár 1-2 hét alatt meggyógyíthatjuk vele a szemölcsöt.
- Dörzsöljük a banánhéj fehér belsejét a fogunkhoz, ezzel ugyanis könnyedén fehéríthetjük fogainkat.
- Ha a cipőnket megdörzsöljük a banánhéj belsejével, sokkal fényesebb lesz.
- Zúzódások kezelésére is használhatjuk a héj belső részét.
- A banánhéj segít a pattanások gyógyításában is.

  
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Filléres trükkök a fényes és tiszta levelekért.
Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben

Ezeket a kerti feladatokat nem szabad kihagyni a hónapban!
Ezek a legfontosabb májusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől