Összefüggő, zöld gyep kevés gondozással? Mutatjuk, hogyan csináld

Sok kertésznek okoz fejfájást a folyamatosan zöld gyep fenntartása, főleg az egyre gyakoribb, hetekig tartó száraz, aszályos időjárás miatt. A hagyományos fűnek hatalmas a víz-és fenntartási igénye, komoly energiát igényel a kerttulajdonosoktól az egészségesen tartása. Akadnak azonban alternatívák, amelyekkel helyettesíthetjük a megszokott pázsitot, ráadásul sokkal kevesebb gondozást igényelnek, és mégis összefüggő zöld gyepünk lesz.

Az egészséges gyepfelület fenntartása sok energiát és időt igényel, ráadásul nagyon nagy a víz-és fenntartási igénye is. Az egyre szélsőségesebb időjárás sincs a kertészek segítségére, az egyre gyakoribb, hosszú hetekig tartó aszály csak nehezíti az összefüggő, folyamatosan zöld felület kialakítását és gondozását. Akad azonban több alternatíva is, amelyekkel helyettesíthetjük a hagyományos füvet, és ugyanúgy zöld szőnyeg lehet a kertünkben, ráadásul dekoratívabbak, mint a hagyományos gyepfelületek, és a karbantartásuk is sokkal egyszerűbb.

Tökéletes gyephelyettesítő lehetnek az alábbi növények: zöld szőnyeg, fehér here, szálkás zöldhúr, kúszó szemölcsvirág. A fehér here a kutyás kertészek számára kitűnő választás lehet, mert strapabíró, az ásást azonban nem tolerálja. Ugyanakkor mindegyik gyephelyettesítőre igaz, hogy 

  • nem igényelnek rendszeres nyírást és öntözést
  • nem igényelnek extra tápanyagot (műtrágyát)
  • támogatják a biológiai sokféleséget
  • elnyomják a gyomokat
  • szeretik a méhek a virágaikat
  • jól tűrik a taposást

 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a tennivalók várnak most a kerttulajdonosokra.
Ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben: itt a 12 pontos feladatlista

Útmutató a gyep felújításához és újravetéséhez.
Csodaszép, zöld gyep szakember nélkül? Mutatjuk, hogyan csináld