Sosem volt még ennyire egyszerű a kártevők elleni védekezés: ez a trükk működik

Itt a március, ami sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével, ahhoz ugyanis, hogy már nyáron friss vöröshagymát tudjunk betakarítani, ezt a feladatot bizony most kell elvégeznünk. Van azonban egy kártevő, ami sok kertész életét megnehezíti, ez pedig a hagymalégy, amely ha nem figyelünk, egész ültetvényeket képes elpusztítani. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amellyel távol tarthatjuk a rovart a hagymától, ez pedig az, ha megfelelő növénytársítást alkalmazunk a kertben. Mutatjuk, mit érdemes a hagyma mellé ültetnünk annak érdekében, hogy a hagymalégy messzire elkerülje azt.

Egyre melegebb az idő, megérkezett a tavasz, ez pedig sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével. Sok kertész életét megnehezíti azonban a hagyma legnagyobb kártevője, a közönséges hagymalégy. A rovar első nemzedéke általában a cseresznyevirágzással egy időben jelenik meg, és ez a kártevő a felelős a hagyma és a fokhagyma kukacosodásáért. A növényvédelem során a legtöbben a permetezés mellett döntenek, vannak azonban ennél sokkal egyszerűbb, ráadásul bio módszerek is a kártevő távol tartására. 

Egy zárt Facebook-csoportban találtuk azt a megoldást, amelyre több kertész is esküszik, miszerint érdemes odafigyelni a megfelelő növénytársításra, és így biztosan elkerüli majd a hagymalégy a hagymánkat. A legtöbb kertésznek bevált, ha sárgarépát és hagymát felváltva ültetett, ez a két zöldség ugyanis kölcsönösen elriasztja egymás kártevőjét, így a hagymalegyet is. Van aki szerint az is jó, ha egy sor sárgarépát és egy sor hagymát ültetünk a kertbe, vagy két sor sárgarépa közé ültetünk egy sor hagymát. A lényeg, hogy a két zöldség jó hatással van egymásra. 

Ugyanakkor nem csak a sárgarépa lehet jó megoldás a hagymalégy távol tartására. Egyesek szerint a büdöske, illetve a petrezselyem is elüldözik a pusztító kártevőt. 

 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mutatjuk, mit, mivel érdemes társítani a kertben.
Ezeket a növényeket soha ne ültesd egymás mellé a kertben: itt a lista

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el

Ezek a megoldások a muskátli váratlan problémáira.
Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben