2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

100 millió forint feletti kártérítéssel számolhatnak a GMO-ügyben érintett somogyi gazdák

A GMO-ügyben érintett gazdák szeptember végéig jelentkezhetnek kártérítésért, és összesen több mint 100 millió forintból gazdálkodhatnak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

 A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felmérései szerint Somogyban körülbelül 350 hektáron találtak génmódosított vetőmaggal szennyezett területeket, ami még mindig nem végleges adat, hiszen a 400 méteres védősávok miatt a kitárcsázandó terület még nagyobb lesz.
A kormány döntése szerint a károsult gazdák egységesen, hektáronként 360 ezer forintos kártérítést kaphatnak, ha kitárcsázzák a szennyezett növényeket, szeptember 30-ig jelzik a kárigényt, s így december 10-ig megkaphatják az összeget. Trenyik Tibor, a megyei növényvédő kamara elnöke elmondta, még mindig nem tudni biztosan, mi lesz a közvetlenül a szennyezett területek mellett gazdálkodó termelőkkel.

Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója úgy véli, jóval korábban kellett volna ellenőrizni a vetőmagokat, még a forgalmazás idején, így elkerülhető lett volna a veszteség.

Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke szerint nincs egészen hivatalos adat, de szakmai körökben 350-450 hektárnyi szennyeződésről beszélnek. Legfőképpen belső- és észak-somogyi részek érintettek. Exner szerint „nem elég a jogszabályokat megalkotni, hanem az ilyen súlyos esetekben várható szankciókra a korábbinál jóval nyomatékosabban szükséges felhívni az érintett vállalatok, forgalmazók figyelmét.”

További fontos kérdés a repce sorsa, nem lesz-e hasonló botrány, hiszen augusztus 20-a után indul a repcevetés, addig pedig a VM próbál mindent előre bevizsgálni - írja a sonline.hu.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu