Hatalmasat zuhant a napraforgóár

agrarszektor.hu
Minden termelő bukik, aki nem kötött szerződést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Óriási áresésre kell számítaniuk az idén azoknak a napraforgó-termelőknek, akik eddig nem kötöttek szerződéseket a felvásárlókkal. A mai piaci árak tonnánként 80 ezer forint körül mozognak, szemben a 130-140 ezer forintos tavalyi árszinttel. Az év első felében létrejött felvásárlási megállapodásokban ugyanakkor 100-110 ezer forintos árak is szerepelnek, így a gazdálkodók a drasztikus árcsökkenés ellen még bebiztosíthatták magukat. A világpiaci árukínálat növekedése miatti árzuhanás legalább 15-20 százalékkal rontja a termelés jövedelmezőségét, sok gazdálkodónál pedig a teljes nyereséget elviheti 2013-ban.

Beláthatatlan következményei lehetnek a nyári aszálynak a napraforgó-termelésben is, mert a betakarított mennyiség határozza majd meg, hogy a gazdálkodók veszteségesek lesznek-e vagy sem - kommentálta az agrarszektor.hu-nak a mára kialakult piaci helyzetet Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A felvásárlási árak ugyanis drasztikus mértékben, tonnánként 80 ezer forint körüli szintre estek, bár a GOSZ bízik abban, hogy a mostani árak jelentik a mélypontot, és innen újabb áremelkedési trend kezdődhet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a gazdálkodók tavaly még 133,8 ezer forintos átlagárat értek el, így ehhez képest a 80 ezer forintos mai árszint 40 százalékos árzuhanást takar. Szakértők szerint a napraforgó-piaci változások illeszkednek az általános árcsökkenést mutató nemzetközi folyamatokba, amelyeket most az árukínálat növekedése határoz meg. Emellett a regionális áresésben szerepet játszhatnak azok a hírek is, amelyek szerint Brüsszel esetleg lassít az uniós biodízel-felhasználás korábban elhatározott növekedési ütemén, és ez az olajos növények (napraforgó, repce) iránti kereslet tartósabb lanyhulásához vezethet.

A gazdálkodók ugyanakkor a napraforgó-termelést perspektivikusnak tartották az elmúlt években, amit az is igazol, hogy a vetésterület több mint 20 százalékkal bővült a 2010-ben regisztrált, 500 ezer hektárhoz képest, és tavaly 607 ezer, az idén pedig 604 ezer hektárt ért el. Szakértők szerint a napraforgó a lucernától és a burgonyától hódított el területeket, de a termelés a sokkal kockázatosabb repce rovására is nőhetett, az idén pedig egyes gazdaságok a csapadékos éve eleji időjárás miatt a tavaszi árpa helyett is napraforgót vethettek.

A hivatalos termésbecslések korábban 2,5 tonnás hektáronkénti országos termésátlagot jósoltak, amely elmúlt öt év 2,3 tonnás átlageredményét felülmúlta volna. Bár a napraforgó a nyári csapadékhiányt más szántóföldi kultúráknál jobban viselte, a szárazság a termékenyülést ronthatta, ezért szakértők szerint ma inkább 2,2-2,4 tonnás termésátlaggal lehet számolni. Így az össztermés a 600 ezer hektáros vetésterületen 1,3-1,4 millió tonnát tehet ki, de várhatóan így is meghaladhatja az 1,3 millió tonnás tavalyi mennyiséget. Régiónként és gazdaságonként viszont jelentős eltérések lehetnek: Fejér és Tolna megyében például hektáronként akár 2,7-2,8 tonnás hozamot is elérhetnek a termelők, míg Jász-Nagykun-Szolnokban előreláthatóan csak 2,1 tonnás, vagy az alatti termésátlagokat takaríthatnak be.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) adatai szerint a napraforgó-termelés hektáronkénti önköltsége 190-200 ezer forint között mozog, így veszteségre, vagy legjobb esetben is "nulla körüli" eredményre számíthatnak azok, akik a napraforgót a 80 ezer forintos mai felvásárlási árakon adják el. Sok termelőnél azonban - tette hozzá Tóth István, a MOSZ titkára - jobb a helyzet, mert az év korábbi részében kötöttek felvásárlási szerződéseket, amelyek még 100-110 ezer forintos tonnánkénti árakat tartalmaztak. Vancsura József szerint a teljes idei termés több mint 50 százalékára vonatkozhatnak olyan megállapodások, amelyekben a mostaninál jobb kondíciók szerepelnek, mivel a piaci napraforgóárak fokozatosan csökkentek.

A szerződéses árak is azt jelentik azonban, hogy a napraforgó-termelés jövedelmezősége 15-20 százalékkal romlik tavalyhoz képest - tette hozzá Tóth István. Százezer forintos tonnánkénti felvásárlási árral számolva 2,0-2,1 tonnás termésátlagnál húzható meg az a vonal, amely felett egyáltalán nyereségességről lehet beszélni - állapította meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?