Főszerepet szánnak a kertészetnek

agrarszektor.hu
Kiemelt figyelmet szentel a kertészeti ágazatnak az agrártárca. A terület meghatározó szerepet játszik a magyar mezőgazdaságban, ezért további beruházási támogatásokat nyújtanának. Elsősorban a biotermékeket, a marketinget, a piacbővítést és az szakoktatást részesítenék előnyben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szektor 300-350 ezer család megélhetését biztosítja, és a kibocsátási értéke 2013-ban mintegy 366,3 milliárd forint volt - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Ez 2010-hez viszonyítva 27 százalékos növekedést jelent A kertészet adja a mezőgazdasági kibocsátás 15, 8 százalékát és a növénytermesztés 26, 9 százalékát is.

Szó volt a hazai dísznövénytermesztésről
A szaktárca szerint a dísznövény-ágazat helyzete stabil. Éves árbevétele 120 milliárd forint, amely mintegy 25 ezer család megélhetését biztosítja. Az egyes növénycsoportokon belül a legnagyobb területi arányt a díszfaiskolák foglalják el, amelyek a szabadföldi felület mintegy 95,5 százalékát adják. A többi kultúra (évelő termesztés, szabadföldi vágott virág, vágott zöldek hagymás és gumós növények) a fennmaradó 4,5 százalékon osztozik.

Az agrárkormányzat stratégiájának egyik célja, hogy az ágazat az eddigi, átlagosan évi 2,5 millió tonnánál 1 millió tonnával többet termeljen. Az államtitkár szerint a megfelelő minőségű termékek az Európai Unióban eladhatóak, és a termelés bővülése a foglalkoztatottság további növelését is eredményezheti.

A világon folyamatosan nő a kereslet a biotermékek iránt- jegyezte meg Nagy István. Nálunk viszont nem megfelelő mértékben nő az ellenőrzött ökológiai területek nagysága. Ez jelenleg az összes mezőgazdasági terület 2,5 százalékát teszi ki. 

Az államtitkár további hátránynak tartja, hogy a feldolgozott bioélelmiszerek 90 százalékát importáljuk, miközben az alapanyagok 80-85 százalékát külföldön értékesítjük. Magyarország kedvező klímája, jó minőségű termőföldje, nagy hagyományokkal rendelkező növény- és állatfajtái lehetővé tennék, hogy mesterséges szerek nélkül is minőségi élelmiszereket állítsunk elő.

A tárca az ágazat versenyképes piaci termelésének érdekében egy független szaktanácsadói rendszer kialakítását sürgeti. Fontosnak tartják még a marketingtevékenységek (promóciók, kiállítások és reklámok) növelését, illetve az öntözés, a termesztéstechnológia, az infrastruktúra és az oktatás fejlesztését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?