Bejelentkezett a pénzekre a zöldség-gyümölcs lobbi

agrarszektor.hu
Nagy összegű beruházásokra van szükség a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban. A mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrás növelné a szektor versenyképességét és biztosítaná a termelők megélhetését. Emellett javítaná az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrásra van szükség 2022-ig ahhoz, hogy a magyar termékek versenyképesek legyenek az európai és a világpiacon. - nyilatkozta Ledó Ferenc a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke az MTI-nek. Az alapanyag-termelésben 100-120 milliárd forintos, a feldolgozásban pedig mintegy 60 milliárd forintos befektetés kellene.

A FruitVeb elnöke szerint az ágazatban jelentős mértékben kellene növelni a termelést. Az utóbbi időszakban a teljesítmény átlagosan 2,5 millió tonna volt évente, amely tavaly csaknem elérte a 3 millió tonnát. A fejlesztésekkel el lehetne érni, hogy a termelés évi 0,7-1 millió tonnával bővüljön. A beruházásokat fele-fele arányban lehetne uniós és nemzeti forrásból finanszírozni. A befektetések hosszú távon növelnék az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét. Emellett garanciát adnának arra, hogy hogy az ágazatban a következő években tisztességes, a termelők megélhetését biztosító nyereség képződjön. 

Tavaly gyümölcsből volt több
A 3 millió tonna körüli tavalyi zöldség-gyümölcs termésből 1,1-1,2 millió a gyümölcs-, míg a fennmaradó 1,7-1,8 milliót a zöldségtermés tette ki. A termésnövekedés elsősorban a kedvező időjárásnak volt köszönhető, amely leginkább a gyümölcstermelésnek kedvezett, főként az alma- és a meggyágazatban.

Növelni kell a magyar termékek piacképességét is, amelyhez bővíteni kell a termékek feldolgozottsági szintjét - emelte ki Ledó Ferenc. Ehhez nyújthat segítséget a kormány által tervezett fejlesztési csomag, amellyel mintegy 300 milliárd forintot szánnak az élelmiszeripar fejlesztésére. A magyar zöldség-gyümölcs ágazat 10-15 százalékot szeretne felhasználni ebből. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?