Bejelentkezett a pénzekre a zöldség-gyümölcs lobbi

agrarszektor.hu
Nagy összegű beruházásokra van szükség a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban. A mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrás növelné a szektor versenyképességét és biztosítaná a termelők megélhetését. Emellett javítaná az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrásra van szükség 2022-ig ahhoz, hogy a magyar termékek versenyképesek legyenek az európai és a világpiacon. - nyilatkozta Ledó Ferenc a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke az MTI-nek. Az alapanyag-termelésben 100-120 milliárd forintos, a feldolgozásban pedig mintegy 60 milliárd forintos befektetés kellene.

A FruitVeb elnöke szerint az ágazatban jelentős mértékben kellene növelni a termelést. Az utóbbi időszakban a teljesítmény átlagosan 2,5 millió tonna volt évente, amely tavaly csaknem elérte a 3 millió tonnát. A fejlesztésekkel el lehetne érni, hogy a termelés évi 0,7-1 millió tonnával bővüljön. A beruházásokat fele-fele arányban lehetne uniós és nemzeti forrásból finanszírozni. A befektetések hosszú távon növelnék az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét. Emellett garanciát adnának arra, hogy hogy az ágazatban a következő években tisztességes, a termelők megélhetését biztosító nyereség képződjön. 

Tavaly gyümölcsből volt több
A 3 millió tonna körüli tavalyi zöldség-gyümölcs termésből 1,1-1,2 millió a gyümölcs-, míg a fennmaradó 1,7-1,8 milliót a zöldségtermés tette ki. A termésnövekedés elsősorban a kedvező időjárásnak volt köszönhető, amely leginkább a gyümölcstermelésnek kedvezett, főként az alma- és a meggyágazatban.

Növelni kell a magyar termékek piacképességét is, amelyhez bővíteni kell a termékek feldolgozottsági szintjét - emelte ki Ledó Ferenc. Ehhez nyújthat segítséget a kormány által tervezett fejlesztési csomag, amellyel mintegy 300 milliárd forintot szánnak az élelmiszeripar fejlesztésére. A magyar zöldség-gyümölcs ágazat 10-15 százalékot szeretne felhasználni ebből. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?