Bejelentkezett a pénzekre a zöldség-gyümölcs lobbi

agrarszektor.hu
Nagy összegű beruházásokra van szükség a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban. A mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrás növelné a szektor versenyképességét és biztosítaná a termelők megélhetését. Emellett javítaná az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mintegy 160-180 milliárd forintos fejlesztési forrásra van szükség 2022-ig ahhoz, hogy a magyar termékek versenyképesek legyenek az európai és a világpiacon. - nyilatkozta Ledó Ferenc a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke az MTI-nek. Az alapanyag-termelésben 100-120 milliárd forintos, a feldolgozásban pedig mintegy 60 milliárd forintos befektetés kellene.

A FruitVeb elnöke szerint az ágazatban jelentős mértékben kellene növelni a termelést. Az utóbbi időszakban a teljesítmény átlagosan 2,5 millió tonna volt évente, amely tavaly csaknem elérte a 3 millió tonnát. A fejlesztésekkel el lehetne érni, hogy a termelés évi 0,7-1 millió tonnával bővüljön. A beruházásokat fele-fele arányban lehetne uniós és nemzeti forrásból finanszírozni. A befektetések hosszú távon növelnék az élelmiszerbiztonságot, a hozamokat, a termesztés hatékonyságát és az áru minőségét. Emellett garanciát adnának arra, hogy hogy az ágazatban a következő években tisztességes, a termelők megélhetését biztosító nyereség képződjön. 

Tavaly gyümölcsből volt több
A 3 millió tonna körüli tavalyi zöldség-gyümölcs termésből 1,1-1,2 millió a gyümölcs-, míg a fennmaradó 1,7-1,8 milliót a zöldségtermés tette ki. A termésnövekedés elsősorban a kedvező időjárásnak volt köszönhető, amely leginkább a gyümölcstermelésnek kedvezett, főként az alma- és a meggyágazatban.

Növelni kell a magyar termékek piacképességét is, amelyhez bővíteni kell a termékek feldolgozottsági szintjét - emelte ki Ledó Ferenc. Ehhez nyújthat segítséget a kormány által tervezett fejlesztési csomag, amellyel mintegy 300 milliárd forintot szánnak az élelmiszeripar fejlesztésére. A magyar zöldség-gyümölcs ágazat 10-15 százalékot szeretne felhasználni ebből. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?