Mi történt 2016-ban az input piacon?

agrarszektor.hu
Mi történt 2016-ban az inputanyag-piacon? Mit keresnek ma a termelők? Milyen új technológiai trendek jellemzik a piacot? Elégedettek-e az idei évvel a forgalmazók és a gyártók? Hazai inputforgalmazók vezetőivel beszélgettünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Blum Zoltán, SAATEN -UNION Hungária Kft., ügyvezető

A német vetőmag-forgalmazó cég magyarországi leányvállalata szerint erősödő tendencia a piac polarizációja. A termelők egy része a kifejezetten nagy biológiai értékű, stabilan átlag feletti teljesítményt nyújtó vetőmagot és az ezekhez kapcsolódó precíz technológiai ajánlásokat keresi, és hajlandó ezért magasabb árat is fizetni, míg másik része egyértelműen az ár alapján dönt, az olcsóbb terméket részesíti előnyben. Előbbi tetten érhető például a csúcsgenetikát képviselő repcehibridek kalibrált vetőmagja iránti kereslet növekedésében, utóbbira pedig jó példa a fémzárolt búzavetőmag-használat alacsony szintje.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. a cégcsoporthoz tartozó RAPOOL Hungária Kft. termékpalettájával együtt szinte a teljes szántóföldi kultúrnövényspektrum vetőmagigényét ki tudja elégíteni. Fontossági sorrendben első a repce, amelynek piaci részesedése 17 százalék fölé emelkedett az elmúlt gazdasági évben, és ez az arány idén ősszel jelentős mértékben tovább növekedett. A cég pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán, hiszen jelenleg egyedüliként kínálnak egyszerre két hibridkalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. A hibridek részesedése az őszi búza vetőmagpiacán 14-15 százalék. Emellett növekszik a napraforgó, a kukorica és a hüvelyes növények vetőmagpiaci részesedése, valamint meghatározó a köztesnövény-keverékek piacán betöltött pozíciójuk
is. A júniusban lezárult 2015-16-os gazdasági évben a hazai cégcsoport forgalma meghaladta az 5,4 milliárd forintot, ami minden idők legjobb teljesítménye.

 

Pallós Mihály, KWS Magyarország Kft., ügyvezető

A hazai vetésszerkezet változása növekvő kalászos, napraforgó és repce vetésterületeket eredményezett. A "kárvallottja" ezen változásnak a kukorica lett a főbb szántóföldi kultúrák közül. A kukorica vetésterület-csökkenés a korábbi évben felhalmozott vetőmagkészletekkel párosult, és ennek együttes eredője lett az értékesítési ár csökkenése. A változások pozitív hatása a KWS számára a repce, hiszen a 13-15 %-kal növekvő területen 25%-kal emelték tavalyi forgalmukat, amely jelentős árbevétel-növekedést indukált, így kompenzálva a tavaszi csökkenést. A repcevetőmag piacán tovább erősítették vezető pozíciójukat, amely 23-24%-ra tehető.

"Keresztfélévesként" a KWS gazdasági éve 2016. június 30-án záródott, és a vállalat stagnáló árbevételt ért el, elsősorban a tavaszi inputpiaci nehézségek hatására. Mivel több elemzés és piaci várakozás is azt jelzi, hogy a kukorica vetésterületén jelentősebb visszarendeződés nem várható 2017-ben, ezért - meglátásuk szerint - az erőforrásaik felhasználását is e szerint kell optimalizálni és hatékonyabban felhasználni. Ugyanakkor ez természetesen nem jelenti a magyarországi piaci szerepvállalás csökkenését és a jövőbeni tervek módosulását.
A KWS 2015-ben piacvezetővé vált a hazai repcepiacon, és vezető hibridjük, a HYBRIROCK továbbra is őrzi éllovas pozícióját, mintegy 15%-os részesedéssel. 2016-ban további új hibrideket is bevezettek a piacra, köszönhetően a rendkívül erős nemesítői háttérnek. Ennek eredményeképp a HYBRIROCK részaránya a teljes értékesítésben csökkent ugyan, ám ez az egészségesebb portfólió-szerkezet irányába mutat. A KWS a következő szezonban további két, rendkívül ígéretes hibriddel jelentkezik, amelyek már "házon belül" is konkurenciát jelentenek majd piacvezető terméküknek.

Czigány Tibor, Syngenta Kft., ügyvezető

A növényvédő szerek és vetőmagok területén világszinten éllovas, svájci székhelyű agrárvállalat hazai leánycége minden fő szántóföldi kategóriában új, kiváló vetőmagokkal jelentkezett idén. Magas teljesítményre képes repce hibrideket vezettek be a piacra, megújították piacvezető napraforgó-portfóliójukat, és kukoricában is stressztűrő, rendkívül ígéretes fajtákat mutattak be. A gabonafélék területén fontos újdonság egy új őszi kenyérbúza fajta, a magas stabilitással bíró Falado.

Az elkövetkező években a szélsőséges időjárás, a fagy, az aszály, a szinte minden évben támadó kártevők és kórokozók mind-mind szakszerű és innovatív megoldásokat igényelnek. A Syngenta tudatosan készül a kihívásokra, ezért folyamatosan fejleszti és bővíti termékeit. Az idei termelési esztendő a szántóföldi kultúrákban az enyhe tél, majd a váratlan tavaszi fagyok ellenére nem állította különösebben nehéz feladat elé a gazdálkodókat. Kukoricában ugyanakkor az átlagosnál nagyobb számú kukoricabogár kártevő ellen kellett hatékonyan fellépni. Azokon a területeken, amelyeket nem megfelelő termékkel kezeltek, termésveszteség volt megfigyelhető. Ettől eltekintve kukoricában, valamint kalászos gabonában és repcében nagyon jó, rekord közeli eredmények születtek, a napraforgó pedig kiemelkedően jó lett. Az árpa szegmensében a Syngenta egy különleges hibridárpával van jelen, amely ebben az évben átlagosan 1,5 tonnás többlettermést hozott a hagyományos üzemi árpafajtákhoz képest. A jövőben pontosabb és körültekintőbb technológiákra lesz szükség a jövedelmező gazdálkodáshoz, amihez a Syngenta teljes termékpalettával, valamint egy előremutató szaktanácsadói programmal, a Contivóval járul hozzá.

Christoph Hofmann, BASF Hungária Kft., agrodivízió-vezető

A műtrágyaárak csökkenése miatt a gazdák többet tudtak más inputanyagok, így növényvédő szerek beszerzésébe invesztálni, ami kedvezett a magas hozzáadott értékű termékek piacának. A BASF 60-ról 64%-ra növelte napraforgó-gyomirtási technológiái, a Clearfield és Clearfield Plus piaci részesedését. A 2016-os évben a BASF forgalma stabil volt, ugyanakkor a várható technológiai újításoknak és a piaci dinamikának köszönhetően a cégvezetés a következő időszakban növekedést vár.

A német vegyipari óriás hazai agrodivíziója szerint az elmúlt években a változó, olykor szélsőséges időjárási körülmények okozzák a hazai növénytermesztésben a legnagyobb problémát. A hőmérséklet- illetve csapadékviszonyok változása következtében olyan gyomok, gombabetegségek, illetve rovarkárosítók jelennek meg vagy terjednek tovább, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A BASF a fejlesztéseiben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termelőknek megoldást adjon az ilyen szélsőségek okozta termésveszteségek elkerülésére is. A napraforgó-termesztők már a 2016-os szezonban kipróbálhatták az egyedi fejlesztésű gyomirtási technológiát, a Clearfield Plus rendszert, amely gyommentes környezetet biztosít az olajosnövény fejlődéséhez. A 2017-es szezonban a magyar kalászos-, szőlő- és almatermesztők is próbára tehetik a különleges molekulaszerkezetű új hatóanyagot, a Xemiumot (fluxapiroxád), amelyet a nyugat-európai termelők már megelégedéssel használnak. A Xémium szántóföldi növénytermesztésben a Systiva gombaölő csávázó- és a Priaxor gombaölő szerben kerül forgalomba, míg szőlőben és almában a lisztharmat és varasodás elleni Sercadis jelenleg engedélyezési eljárás alatt áll. Szintén a 2017-es szezontól elérhető almában a Delan Pro, lisztharmat ellen.

Dariusz Przeradzki, Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgató, a Crop Science Divízió vezetője

A növekvő világnépesség és az öregedő társadalom számára az innovatív gyógyszerek éppolyan fontosak, mint a növekvő mennyiségű és egyre inkább megbízható élelmiszer-ellátás. A Bayer üzleti portfoliója ezért kizárólag az élettudományokra, és ezzel a globális kihívásokra adandó válaszokra koncentrál. A Bayernél szilárdan hiszik, hogy a fenntartható mezőgazdaság az egyetlen módja a jelenlegi és a jövőbeli mezőgazdasági kihívások megoldásának. Legfontosabb feladatuk így az integrált növénytermesztési megoldások - a magas értékű vetőmagvak, kémiai és biológiai növényvédő szerek, személyre szabott szolgáltatások, stewardship intézkedések és a partneri kapcsolatok összességének - fejlesztése a terméshozam és a minőség fenntartható módon történő növelése érdekében.

A jövőben a digitális gazdálkodás szerepe még meghatározóbb lesz a mezőgazdaságban, ezért dolgozik a Bayer olyan hatékony technológiák kifejlesztésén, amelyek a lehető legnagyobb előnyöket nyújtják a mezőgazdasági termelők és környezetünk számára is. Meggyőződésük, hogy a közeljövőben a valós idejű elemzések nyújtanak majd segítséget a gazdálkodóknak a kártevők, a betegségek és a gyomnövények beazonosításában, akár négyzetméternyi pontossággal. Ezáltal a digitális gazdálkodás kifinomultabbá és egyszerűbbé teszi a döntési folyamatokat. Termék stewardship intézkedésekkel gondoskodnak a felhasználók, az élelmiszerfogyasztók, az állatok - különösen a méhek - és a környezet védelméről.

A csávázószerek védik a kelő növényeket a kórokozóktól és rovarkártevőktől. Azonban, ha ledörzsölődnek a vetőmagról, növényvédő szer maradványok kerülhetnek vetéskor a levegőbe, por formájában. Annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen ennek az esetlegesen keletkező pornak a méhekre gyakorolt hatása, a Bayer és a Syngenta közötti megállapodás alapján 2013-ban kampányt indítottak a hazai gazdálkodók számára is. Ennek során vetőgépeiket deflektorral szerelték fel.

Éri Ferenc, Yara Hungária Kft., kereskedelmi vezető

A világ legnagyobb ásványi műtrágya előállítójának számító, Norvégiában alapított Yara hazai képviselete úgy látja, hogy a 2016-os év éppolyan problémás volt, mint a tavalyi, így ismételten bizonytalanságban tartotta az inputpiaci szereplőket. A műtrágyaárak az év folyamán folyamatosan csökkentek, emiatt a kereskedők részéről a komolyabb készletre vásárlások gyakorlatilag megszűntek. A tavaszi szezonban kialakult zavaros helyzet kiváló terepet biztosított az "ügyeskedők" számára, akik sok esetben meghökkentő árakkal tudtak megjelenni a piacon. Az őszi szezonra aztán megállni látszott az árcsökkenés, sőt immár komoly mértékű áremeléseket várnak a szakértők.

A Yara Hungária 2016-os éve volumenben, árbevételben előreláthatólag átlagos, profitabilitásban messze átlag alatti lesz. A folyamatosan csökkenő árak nem kedveztek számukra, a negatív hatások ellentételezéseként viszont elmondható, hogy partnereik idén sem szenvedtek áruhiányban. Továbbra is komolyabb problémát jelent idehaza az egyoldalú nitrogénműtrágyázás, amelyben a Yara Hungária szerint csak hosszabb távon történhet változás. A rendelkezésre álló statisztikai információk alapján sem a nitrogéntermékek, sem a P- és K-műtrágyák, sem pedig az összetett műtrágyák végfelhasználói piaca nem változott az előző év első félévéhez képest. Ami érdekes, hogy az NPK 15-15-15, vagy az ehhez az összetételhez hasonló univerzális (mondhatni "buta") összetételek részaránya mintha csökkenne. Egyértelműen látszik viszont a tudatosság a mezo- és mikroelem-pótlás terén, leginkább kézzelfoghatóan a lombtrágyázás esetében, ahol egyre jellemzőbb az is, hogy a felhasználó az ár-érték arány alapján hoz döntést.

Simon Péter, EuroChem Agro Hungary Kft., operatív igazgató

A szilárd és folyékony műtrágyák gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, 25 éves múltra visszatekintő Fertilia Kft. 2016 őszén stratégiai együttműködésre lépett a világ piacvezető műtrágyagyártójával, az EuroChem vállalatcsoporttal, így közös tevékenységüket október 1-től EuroChem Agro Hungary Kft. néven folytatják tovább. A megállapodás értelmében a hazai piacon már jól ismert termékskála továbbra is elérhető lesz, kiegészülve az EuroChem által gyártott, elsősorban nitrogén- és foszforműtrágyákkal.

A cég szerint az inputanyagok piacának mozgásai a tavaszi időszakban szinte teljes egészében megegyeztek az előző évi volumenekhez képest. Ősszel viszont az alacsony terményfelvásárlási árak némiképp csökkentették a műtrágya-vásárlási hajlandóságot, ugyanakkor ezt az 5-8%-os visszaesést mérsékelte az a tény, hogy 20-25 %-kal csökkent a nitrogén, a foszfor és a kálium ára, nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is. Az árcsökkenés mára valamelyest stabilizálódott, emellett élénk tavaszi elővásárlási kedv várható a nitrogénműtrágya piacon. Az EuroChem egyébként jelenleg két nagy kitermelésű káliumbánya zöldmezős fejlesztésén dolgozik Oroszországban, a Volga-térségben és Uszolszkij területen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?