Hatalmasat csalódtak ebben a növényben a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egymillió hektár alá csökkent az idén is az őszi búza vetésterülete Magyarországon. A visszaesés hátterében az alacsony felvásárlási árak állnak, amelyek komoly veszteséget okoznak a gazdáknak. A termelők nagy része őszi búza helyett a jobban jövedelmező napraforgóra és repcére tér át.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 957 ezer hektáron vetettek az idén őszi búzát a gazdálkodók, vagyis a tavalyihoz hasonlóan ismét egymillió hektár alatti szintet ért el a növény vetésterülete. A korábbi években e tendencia nem volt jellemző, mivel a búza vetésterülete folyamatosan meghaladta az egymillió hektáros mértéket.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A visszaesésért az alacsony felvásárlási árak tehetők felelőssé, amelyek miatt a búzatermelés mára ráfizetésessé vált. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint a gazdálkodók a búzáért nem kapnak annyi pénzt, amennyit a termelésbe beleöltek. Ez az állapot azonban nem tartható fent sokáig - szögezte le az elnök.

Jelenleg 45-47 ezer forint körül mozog egy tonna búza ára, és tavaly még ennél is kevesebb, 37-41 ezer forint közötti volt. Vancsura József szerint a termelés hosszabb távon akkor lehetne gazdaságos, ha a felvásárlási árak tartósan elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot, és ekkor a vetésterület is újra egymillió hektár feletti lehetne.

A gazdák többsége az őszi búza helyett most olyan növényeket választ, amelyek termesztése pozitív eredményt hoz, mint amilyen például a napraforgó és a repce. Valószínűleg a tavaszi vetésekben is meglátszik majd, hogy kisebb az őszibúza-terület, mert a felszabaduló földekbe akkor vetnek majd más növényeket a termelők.

Kiszámíthatatlan, mi várható a magyar búzapiacon a következő években, mivel a hazai értékesítési árakat döntően a világpiaci folyamatok határozzák meg - közölte az agrárszektor.hu-val Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) igazgatója. Szerinte az valószínűsíthető, hogy a vetésterület nagyságában hirtelen változás nem lesz a következő években.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03