Kertészeti skanzen leszünk? - A génszerkesztésben látják a kiutat

agrarszektor.hu
Versenyképtelen "kertészeti skanzenné" válna szakértői vélemények szerint Magyarország, ha nem alkalmaznánk a ma legmodernebbnek számító precíziós növénynemesítési eljárásokat. A génszerkesztésnek is nevezett módszert a kertészetben elsősorban a beltartalmi mutatók javításához és a károsítókkal szembeni rezisztencia növeléséhez lehetne felhasználni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előnyösek lehetnek a magyar kertészeti ágazat számára is azok a precíziós növénynemesítési eljárások, amelyek egyre jobban terjednek a világban - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Az úgynevezett génszerkesztési technikák ma a legmodernebb nemesítési beavatkozásoknak számítanak, amelyek a természetben maguktól is végbemenő folyamatokhoz (mutációkhoz) hasonló változásokat idéznek elő.

A génszerkesztés alapvetően különbözik a genetikailag módosított szervezetek (GMO) létrehozásától, mivel ez utóbbiakba más élőlényekben található géneket építenek be. A precíziós eljárások viszont egy adott élőlényen belül változtatják meg a genetikai összetételt, ezért tekinthetők olyan beavatkozásoknak, amelyek a természetben is lejátszódnak. A természetes mutációkhoz viszont sokszor évmilliókra van szükség, míg a génszerkesztés akár néhány évre rövidítheti ezt az időszakot.

Az emberiség történetében az első növénynemesítési eljárás a szelekció volt, amikor a kedvező természetes mutációkat kiválogatták, majd azokat stabilizálták és termelésbe vonták - húzta alá Mártonffy Béla. A génszerkesztés - tette hozzá - nem tekinthető másnak, mint az alkalmazott nemesítési technológiák legkorszerűbb változatának, amellyel az emberiség igyekszik kihasználni a jelenlegi technológiai fejlettségi szint előnyeit.

Az elnök szerint a hazai kertészeti szektor versenyképessége múlhat azon, Magyarországon is alkalmazni lehet-e majd a precíziós növénynemesítési eljárásokat. Ezek nélkül - állította - a hazai kertészeti ágazat olyan "termelési skanzenné" válhat, amely a világszínvonalhoz képest feleakkora hatékonysággal működne. A génszerkesztést a kertészetben főként arra lehetne felhasználni, hogy javuljanak a termékek beltartalmi mutatói, illetve a haszonnövények ellenállóbbakká váljanak a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Mint ismert, Magyarországon alaptörvényi szintű tilalom van érvényben a GMO-kkal szemben, a génszerkesztést viszont Nagy István agrárminiszter több közelmúltbeli nyilatkozatában is támogatásra méltó nemesítési beavatkozásnak minősítette. A precíziós technikákkal kapcsolatban sincs azonban egységes szakmai-politikai konszenzus, mivel többen az új eljárásokat is GMO-s módszereknek tekintik, mások pedig az ökogazdálkodás veszélyeztetésétől és a felhasználható fajtaválaszték szűkülésétől tartanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06