Csúnyán betett az ősz: több tízezer hektárnyi repce semmisülhet meg

agrarszektor.hu
Komoly termésmennyiség kiesések várhatók jövőre őszi káposztarepcéből az idei év végi száraz időjárás miatt, és tavasszal biztosan több tízezer hektárt kell majd emiatt kitárcsázniuk a termelőknek - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a siófoki Agrárszektor Konferencián. A szakértő ugyanakkor azt is elmondta, hogy szerinte minden termelőnek el kellene érnie a 100-150 ezer forintos hektáronkénti plusz árbevételt ahhoz, hogy a 2020 utáni időszakban ugyanilyen szinten álljon Magyarország, mint most.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon idén 21 százalékkal esett több csapadék az első három hónapban, mint amennyi általában szokott, emiatt a gazdák két héttel később tudták csak elkezdeni a tavaszi munkákat - tájékoztatott Petőházi Tamás. Április-májusban azonban egy hűhullám érte el az országot, és emiatt már június elején két héttel előrébb tartott a növények fejlettségi állapota, mint a megszokott. A nem túl biztató körülmények ellenére nyáron mindössze 200-300 ezer tonnával lett kevesebb a gabonatermés Magyarországon, mint az előző években.

Az elnök kitért arra is, hogy Magyarországon 2012-ben voltak utoljára jó gabonaárak, ezt követően azonban három évig látványosan lecsökkentek. 2017 második felében ugyanakkor megváltoztak a kőolajárak, és ennek hatására a gabonaárak is elkezdtek emelkedni. Idén az árak 3000-4000 forinttal indultak magasabban, mint tavaly, majd kiderült, hogy Lengyelországban és Németországban is sokkal kevesebb búza lesz 2018-ban, mint amennyi általában szokott, ezért hirtelen 13 ezer forinttal megemelkedtek az árak az aratás közepén, és az előző szezonhoz képest 16 ezer forinttal magasabb gabonaárak alakultak ki - tette hozzá. 

A tavalyi termésmennyiséghez képest idén 700-800 ezer tonnával több kukoricát takarítottak be a gazdák Magyarországon, így összesen több mint 7,3 millió tonna lett a betakarított mennyiség - közölte Petőházi. Mivel ősz elején nem esett csapadék az országban, ezért a betakarítási munkák rekordsebességgel haladtak, egy hónappal hamarabb sikerült elvégezni őket, ezért sok helyen nem volt szükség a kukorica szárítására. Ezzel szemben a nagyon száraz talaj miatt az őszi vetésekek nehéz volt elvetni, így csak november közepére végeztek vele a gazdák. 

A száraz idő az ősszel elvetett gabonára is hatással van, így az már most biztos, hogy az őszi káposztarepce szenvedte meg a legjobban az őszi csapadékmentes időjárást - emelte ki az elnök. Egyértelműen látszik ugyanakkor az is, hogy a 2017-2018-as terméseredményeket nem fogják tudni megismételni a gazdák, valamint komoly kiesésekre lehet majd számítani, és tavasszal biztosan több tízezer hektárt kell majd kitárcsázni. Petőházi Tamás szerint a gazdáknak el kellene érniük valamilyen módon a hektáronkénti 100-150 ezer forintos plusz árbevételt ahhoz, hogy a 2020 utáni időszakban ugyanilyen szinten álljon Magyarország, mint most.

2019 májusában lesznek az európai parlamenti választások, érdemes ugyanakkor a Brexitre is odafigyelni, mert költségvetési oldalról komoly veszélyt jelenthet - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a trumpi gazdaságpolitika jelentősen megváltoztatott mindent az utóbbi időben: Donald Trump csak bilaterális szerződéseket hajlandó kötni a világkereskedelemben, az USA és Kína közötti gazdasági háború határozza meg a világ gazdasági folyamatait (szója, kukorica, búza), a dollár árfolyama mesterségesen nyomott árfolyamon van, valamint a kőolaj árak is megváltoztak.

Ugyanakkor Kína kezd egyre nagyobb gabonakészleteket felhalmozni, és az átmenő készletek fele jelenleg ott található, míg az Európai Unióban 2018-ban 15 millió tonnával kevesebb gabona termett - tette hozzá. Az USA-ban az utóbbi években jelentősen csökkent a búza vetésterülete, helyette azonban egyre jobban nő a szója termesztése. Az Európai Unióban ezzel szemben 2018-ban 15 millió tonnával kevesebb gabona termett. A kukoricával kapcsolatban világpiaci szinten el lehet mondani, hogy a 2012-es viszonyokhoz képest a termésmennyiség és az átmenő készletek is emelkedtek. Az elmúlt két évben azonban a felhasználás már a búzánál és a kukoricánál is meghaladja a termésmennyiséget, ugyanakkor az átmenő készletek csökkenése jelenleg a legkomolyabb indikátora a gabona ártendenciák változásának. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03