Kiderült: ezek az ipariparadicsom-termesztés legnagyobb buktatói

agrarszektor.hu
2018-ban nemzetközi szinten csökkent az ipari paradicsom termesztése, csak 34 millió tonna került betakarításra, de a magyarországi helyzet stabil. A magyar ipari paradicsom-termesztés 2012-ben érte el a mélypontját, de azóta folyamatosan javulnak a számok. Jelenleg Magyarországon évente közel 110 ezer tonna ipari paradicsomot takarítanak be. A hazai termesztés főleg Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megyékben összpontosul.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar paradicsomállományt, noha még inkább a helyrevetés jellemző rá, megfelelő szaporítóanyaggal kezelik, valamint az ültető- és betakarítógépek használata is jó - mondta Dr. Pék Zoltán, a SZIE-MKK Kertészeti intézetének egyetemi docense a NAIK ZÖKO, az MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság Zöldség Albizottsága és a NAK közreműködésével megrendezett "Ipari Paradicsom Fajtabemutató és Szakmai Nap" című rendezvényen Kalocsán. A magyar ipari paradicsom termesztők még nem nagyon öntöznek, de aki igen, az már a víztakarékos megoldásokat választja. A legtöbb magyar ipari paradicsomtermesztő gépi betakarítással dolgozik, a színre válogatás miatt pedig kevesebb üzemi hulladékkal jár a termelés - tette hozzá. 

Dr. Szuvandzsiev Péter, az Univer Product Zrt. ipariparadicsom-kísérleti vezetője arról beszélt, hogy a paradicsom-sűrítményhez szükséges nyersanyag-előállítás sarokpontja a fajtaválasztás. A magyar termelők igyekeznek minél jobb genetikai potenciállal rendelkező fajtákat kiválasztani, olyanokat, amelyek jobb gyökérszívó kapacitással rendelkeznek. Emiatt a nemesítők között nagy a rezisztencia verseny. Dr. Szuvandzsiev Péter elmondta továbbá, hogy a hazai paradicsomszezon, időjárási okok miatt ténylegesen csak 55-60 nap, ezért várhatóan fel fog értékelődni a korai és kései fajták használata.

A cél a legjobb szülővonal kiválasztása, de ez egy időigényes eljárás - tájékoztatott Dr. Milotay Péter nemesítő, a ZKI tudományos tanácsadója. A legjobb szülővonal kiválasztását követően követően kerülhet csak sor a termelői tesztekre, melynek kiértékelése és eredménye elengedhetetlen a piacra kerüléshez. Magyarországon jellemzően minden harmadik évjárat jó, vagy legalábbis kevésbé problémás. A magyar nemesítők arra törekednek, hogy minél ellenállóbb paradicsomfajtákat hozzanak létre. Ma fajtaként a Heinz 1015-ös a legfontosabb világviszonylatban, amely az ipari paradicsom termesztés közel 20%-át teszi ki. De itt is jellemzően 1-2 évig van egy fajta a piacon, aztán jön a következő - emelte ki.

Schmidtné Szantner Barbara a NAIK ZÖKO tudományos munkatársa nagyvonalakban beszámolt a NAIK ZÖKO termesztéstechnológiai kísérleteiről. Jelenleg paradicsom-, fűszerpaprika-, hagyma-, batáta- és padlizsán-kutatások folynak. Paradicsom-kísérleteket 2014 óta végeztek Kecskeméten, de 2018-tól áthelyezték őket Kalocsára. Ez az áthelyezés egyben a kutatási munka átgondolását is jelentette, hiszen egy homokos talajról átkerültek a vizsgált fajták kötött talajú területekre, ami az öntözési és káliumellátási kísérleteket is merőben befolyásolta. Öntözési kísérletek alapján eredményként azonban elmondható, hogy a betakarítás előtti öntözés/csapadék erősen befolyásolja a paradicsom minőségét. Az öntözés mellett a metabolomitika módszerét alkalmazva vizsgálják a paradicsom vegyületeit. Összesen eddig 35 fajtát vizsgáltak kisparcellás kísérletek során. A mintavételezést követően a NAIK ZÖKO munkáját a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) segíti, ahol együtt vizsgálják tovább a mintákat funkcionális élelmiszer-előállítás céljából. A metabolomitika eredményei alapján a vegyületek összetétele és mennyisége nagyban függ a termelés helyétől, valamint a termelt fajtától is.

A 2019-es évben folyó paradicsom kísérletek fő szempontja a víztakarékos termesztési módok vizsgálata. Az utóbbi években elindult a NAIK ZÖKO eszközpark fejlesztése, korszerűsítése is, mely során új digitális mérőeszközökkel bővült az intézet. Mindezek gyorsabb és pontosabb eredményekhez vezettek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?