Most kell észnél lenni a földeken: ha jön a meleg, felélénkülnek a kártevők

Most kell észnél lenni a földeken: ha jön a meleg, felélénkülnek a kártevők

agrarszektor.hu
Március után április első hetében is maradt a száraz, csapadékmentes időjárás. Emellett több éjszakán keresztül is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ami leginkább a korábban virágzó gyümölcsfélék termését tette tönkre, de éreztette hatását a kalászos gabonákban és az őszi káposztarepcében is. Az őszi árpánál és búzában a levélcsúcs kisárgulása, elbarnulása a tipikus fagyástünet, míg repcében a szár hosszanti felrepedése jellemző. Ezt a növények többé-kevésbé kiheverik minden maradandó károsodás nélkül, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fagykárok mellett a hűvösebb időben lelassult a kalászos gabonabetegségek terjedése, de a felmelegedéssel párhuzamosan az eddig is jelenlevő kórokozók fertőzési potenciálja megnő, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A lisztharmat minden táblában jelen van, a szeptóriás fertőzés közepes szintű, a növények 10-50%-át fertőzte meg eddig. A sárgarozsda fertőzésnek ugyan kedvezett volna a hűvös, de mivel eddig elmaradt az eső, így nem volt képes terjedni. Remélhetőleg a felmelegedés megakadályozza a járvány kialakulását. Árpában a törperozsda egyelőre nem okoz gondot, mellette viszont több a rinhospóriumos és a hálózatos levélfoltosság, de ez a kórokozó sem igényli még a növényvédő szeres beavatkozást.

A vetésfehérítő bogarak egyelőre mérsékelt egyedszámban vannak jelen, de az ismételt felmelegedéssel együtt ismét aktivizálódnak egyrészt a betelepedésben, másrészt pedig a tojásrakásban. Jellemzően sok a gabona levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél. Már előfordul a kalászosokban gabonapoloska is, de csak szórványos a jelenlétük. A tavaszi árpa és zab vetésekben a szárazság következtében a földibolhák hámozzák a leveleket, így oltják szomjukat.

Az őszi káposztarepcében a szárormányos imágó fertőzés mérsékelt szintre csökkent, a szárakban viszont a kikelt lárvák közepes mértékű károkat okoznak. A repce bimbós állapota a korábbi hűvös idő miatt elhúzódott, a felmelegedés viszont elhozza a virágzás kezdetét. Most fénybogárból a csapdák 3 naponkénti fogása eléri a 18-20 darabot, míg hálózással 3-4 imágó a fogás 10 csapásban.

Az elkövetkező napok a napraforgó és a kukorica vetéséről fognak szólni. A tavalyi negatív tapasztalatokon okulva feltétlenül indokolt a területek talajlakó kártevő fertőzöttségével tisztában lenni, mert a korábbi inszekticides csávázások igen jelentős gyérítő hatása után rövid időn belül szaporodásnak indult a pattanóbogár populáció. A több évig fejlődő drótférgek már tavaly is sok kárt okoztak, ezért szinte mindenütt indokolt lehet a talajfertőtlenítés. A védekezési küszöbérték 2-3 drótféreg négyzetméterenként, a tábla átlagában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13